Yargıtay'dan emsal karar: Çalışanlar yıllık izin ücretini alabilecekler

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal bir karara imza attı. Özel sektör çalışanları biriktirdiği yıllık izinlerinin ücretini alabilecek. Yıllık izin ücretlerinin ödenmesinin yasal zorunluluk olduğuna dikkat çeken Yargıtay, zaman aşımı süresinin ise 5 yıl olduğuna hükmetti.

Yargıtay'dan emsal karar: Çalışanlar yıllık izin ücretini alabilecekler

İş sözleşmesi sona erdirilen özel sektör çalışanlarına müjdeli haber geldi.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin aldığı emsal kararla birlikte çalışanlar biriktirdikleri ya da kullanamadıkları yıllık izin ücretlerini alabilecekler.

Kararın mimarlarından olan işçi, daha önce işten çıkarılıp İş Mahkemesi'ne başvurdu. İşçi, defalarca reddedilen davada hukuk mücadelesini sürdürdü ve Yargıtay'dan emsal niteliğinde bir çıkarılmasını sağladı.

Yüksek Mahkeme, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesiyle kullandırılmayan izinlerin ücretlerinin işçiye ödenmesi gerektiğine hükmetti.

4857 sayılı İş Kanunu’ndaki sözleşmeye atıf yapan Yargıtay 9 hukuk dairesi ‘İş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir" kararına imza attı.

İş sözleşmesinin sona ermesinden itibaren kullanılmayan yıllık izin ücretleri için zaman aşımı süresi de 10 değil 5 yıl olarak karara geçti.

Kararda avukatların davalarda vekaletlerini dosyaya koymaması durumunda vekalet ücretini alamayacağı vurgulandı.

yargıtay yüksek mahkeme özel sektör çalışanları Yargıtay 9. Hukuk Dairesi