Çin'in Kuşak ve Yol girişiminde Pakistan'ın rolü ve önemi ne? Pakistan Adalet Hareketi Enformasyon Birimi Merkez Sekreteri Ahmet Cevad Ulusal Kanal'da yanıtladı

Türkiye – Pakistan Savunma iş birliğinin somut adımları neler? İki ülke ilişkilerinin geleceğini neler bekliyor? Çin’in Kuşak ve Yol girişiminde Pakistan’ın rolü ve önemi ne? Pakistan Adalet Hareketi Enformasyon Birimi Merkez Sekreteri Ahmet Cevad, Ulusal Kanal’da Yeni Dünya Programına konuk oldu, Gizem Güneş Erbil’in sorularını yanıtladı.

Çin'in Kuşak ve Yol girişiminde Pakistan'ın rolü ve önemi ne? Pakistan Adalet Hareketi Enformasyon Birimi Merkez Sekreteri Ahmet Cevad Ulusal Kanal'da yanıtladı

Atlantik çöküyor, Asya yükseliyor; Avrasya’nın güvenlik ve ekonomik iş birliği programı, güncel gelişmeler ve gündem yaratan başlıklar, Ulusal Kanal’da yayın hayatına başlayan “Yeni Dünya” programında masaya yatırılıyor.

Gizem Güneş Erbil’in sunduğu Yeni Dünya’nın ilk konuğu, Pakistan İktidar Partisi Adalet Hareketi’nin Enformasyon Birimi Merkez Sekreteri Ahmet Cevad oldu. Cevad, Türkiye Pakistan ilişkilerinin geleceği üzerine çarpıcı açıklamalar yaptı.

- Bu ilişki 1919’da, yani yaklaşık yüz yıl önce başladı ve hiçbir zaman da unutulmadı. Bizim Türkiye’ye, Türkiye’nin de bize bakışını belirleyen bir bağa dönüştü.

TÜRKİYE-PAKİSTAN STRATEJİK İŞ BİRLİĞİ

Türkiye ile Pakistan arasında son dönemde özellikle savunma alanında önemli iş birliği adımları atıldı. Türkiye’den Pakistan’a ihraç edilen MİLGEM korvetlerinin 4’üncüsü de Kasım ayı başında Karaçi’de kızağa konuldu. Gelişme Türk savunma sanayisinin tek kalemde gerçekleştirdiği en büyük ihracat atılımı olarak nitelendi.

- Türkiye’den bir gemi geldiğinde, Türkiye’nin gemi endüstrisinin uzmanlığını görüyorum. Gemi mimarisi, teknolojisi, uzmanlığı gerçekten iyi. Çin’den sonra Türkiye’yle iş birliği halinde gemi üretiyoruz. Bence bu gemilerin Türkiye’de ve şimdi Pakistan’da üretilmesi, iki donanmayı, Pakistan donanması ve Türk donanmasını birbirine bağlayacaktır. Bu da başka bir bağ olacaktır.

Ahmed Cevad, Türkiye - Pakistan savunma iş birliğinin parlak bir geleceği sahip olduğunu söyledi.

- Uzunca bir süre Batı’ya, Amerika’ya bağımlı durumdaydık. Ancak Pakistan nükleer bir güç olduğu zaman ABD ve Batı yaptırımlar uyguladı. Şimdi bunlardan dersler çıkardık. Şimdi zor zamanlarda da bizi desteklemeyi sürdürecek olan ülkelerle iş birliği yapıyoruz. Türkiye savunma sanayisindeki teknoloji standartlarını yükseltiyor. Pakistan’ın bundan istifade etmesi gerekiyor. Türkiye ve Pakistan arasında savunma iş birliğinin parlak bir geleceği olduğunu düşünüyorum.

YÜKSELEN ASYA'NIN STRATEJİSİ NE OLMALI?

Pakistan Adalet Hareketi Enformasyon Birimi Merkez Sekreteri Ahmet Cevad, “Asya’nın hakimiyetindeki yeni bir çağa girdik” dedi. ABD ve Batı’nın bölgeye yönelik müdahalelerine karşı Şangay İş Birliği Örgütü gibi bölgesel güç birliklerinin kurulması gerektiğini söyledi.

- Birbirimizle ticaret yapmanın, sağlık, eğitim gibi alanlarda iş birliği yapmanın önemini bildikçe Türkiye, Pakistan, Afganistan, İran, Çin, Rusya gibi Asya ülkelerinin ortak bir amaç için katkı sağlayacağını düşünüyorum. Biz bu örgütleri inşa etmeli ve güçlendirmeliyiz ki Türkiye, Orta Asya devletleri ve Çin için önemli olan konularda uluslararası ya da siyasi olarak dik durabilelim.

PAKİSTAN’IN AFGANİSTAN VİZYONU

Ahmet Cevat, Çin’in Kuşak Yol programı ekseninde Afganistan’daki gelişmeleri değerlendirdi. “Üç Kardeşler” adıyla Eylül ayında yapılan Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan ortak askeri tatbikatını hatırlatan Cevad, 4. Kardeşin Afganistan olabileceğini vurguladı.

- Çin, dünyayı birbirine bağlıyor. Ben bunun üretmek ve iş birliği yapmak için küresel bir gündem olduğunu düşünüyorum. Afganistan’da ABD 20 yıl sonunda yenildi ve geri dönmek zorunda kaldı. Taliban, Çin-Pakistan ekonomik koridoru’na oldukça olumlu tepki verdi. Afganistan, Türkiye ve Pakistan için ortak bir zemin. Üç kardeşten bahsediyorduk, Azerbaycan, Türkiye ve Pakistan. Neden dört kardeş olmasın? Gelin Afganistan’ı da buna ekleyelim.

PAKİSTAN’IN KKTC VE DOĞU AKDENİZ VİZYONU

Ahmet Cevat, Pakistan'ın Doğu Akdeniz politikasını da açıkladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni Türkiye'nin vazgeçilmez bir parçası olarak gördüklerini ve desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

- Bizim için Kuzey Kıbrıs, Türkiye’nin bir parçasıdır. Kuzey Kıbrıs, Filistin, Keşmir hakkında konuştukları zaman Batı ve ABD çifte standartla hareket ediyor. Pakistan, uzun süredir her forumda Türkiye’yi destekliyor. Desteklemeye de devam edecektir.

abd türkiye ulusal kanal KKTC doğu akdeniz Afganistan pakistan asya batı Pakistan Adalet Hareketi Yeni Dünya ulusal kanal yeni dünya