Ekonomide Kurtuluş Savaşı küresel tefecileri telaşlandırdı

İngiliz Financial Times Gazetesi, Türk Lirası'ndaki düşüşün ekonomi temelli sorunlardan kaynaklanmadığını yazdı, döviz kurundaki operasyonu açık etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'Ekonomide Kurtuluş Savaşı' vurgusunun hedef alındığı makalede, yeni rotada ısrar edilmemesi gerektiği savunuldu.

Ekonomide Kurtuluş Savaşı küresel tefecileri telaşlandırdı

Batılı finans merkezlerinin önemli bir yayın organı olan İngiliz Financial Times Gazetesi, “Türkiye'nin döviz krizi Erdoğan'ın eseri” başlıklı bir makale yayımladı. Türk Lirası'nın değer kaybının incelendiği makalede, düşüş nedeninin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın aldığı kararlar olduğu savunuldu.

Makalede, Türkiye'nin çok sıradışı bir döviz krizinden geçtiği belirtilirken, Türk Lirasının son 2 haftada beşte bir oranında değer kaybetmesinin, önceki düşüşlere göre ekonomik temelli sorunlardan kaynaklanmadığı vurgulandı.

Yazıda, Merkez Bankası ve aldığı kararlara dikkat çekildi. Merkez Bankası’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın belirttiği doğrultuda faiz indirimine gittiğini belirten Financial Times, “Sorun ekonomide değil Erdoğan'ın kararlarında” yorumunu yaptı.

Financial Times’ın Erdoğan'ı hedef almasının altında yatan neden ise Erdoğan'ın neoliberal politikalardan uzaklaşması ve üretim temelli bir ekonominin sinyalini vermesi.

Makalede, Erdoğan'ın üzerinde sıkça durduğu "Ekonomik Kurtuluş Savaşı" tanımlaması da hedef alındı. Türkiye ekonomisinin, geçmişte IMF programı ve ona bağlı olarak üretim dışı inşaat yatırımlarıyla büyüme elde ettiği hatırlatıldı. Türk ekonomisinin bu programı terk ederek, üretime yönelik bir program sinyali vermesi “rota değişikliği” olarak nitelenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev süresi sorgulandı.

- Tek sorun, Erdoğan'ın daha ne kadar kalacağı. Eğer Erdoğan aniden yön değiştirmezse, büyük potansiyele sahip Türkiye'nin karşı karşıya kalacağı tek soru, cumhurbaşkanının daha ne kadar kalacağı ve gitmeden önce ne kadar zarar vereceğidir.

İngiliz Financial Times gazetesindeki makalede, "Gelişmekte olan piyasa para birimlerinin bu yıl dolar karşısında genel olarak kötü performans gösterdiği doğrudur." ifadelerine yer verildi. Gelişmekte olan ülkelerde daha yüksek bir faiz oranı arayan serbest sermayenin "eve döndüğünü" belirten yazı, artık serbest sermayenin yüksek faiz bulamadığını da itiraf etmiş oldu.

ekonomi cumhurbaşkanı erdoğan Merkez Bankası Türk lirası İngiliz Financial Times gazetesi neoliberal politikalar