Afganistan'dan dikkat çeken hamle: Kadın hakları için kararname yayımladı

Afganistan hükümeti kadın haklarına dair önemli bir kararname yayınladı. Afganistan İslam Emirliği lideri Mevlevi Hibetullah Ahundzade imzalı kararnamede “kadının meta olmadığı rızası olmadan evlendirilemeyeceği” vurgulandı. Kadının asil ve hür bir insan olduğunun belirtildiği kararnamenin uygulanması için valilik ve kaymakamlara da görevler verildi.

Afganistan'dan dikkat çeken hamle: Kadın hakları için kararname yayımladı

ABD işgaline 20 yıllık mücadele sonunda son veren Afganistan’da kadın haklarına yönelik önemli bir karar verildi. Taliban önderliğindeki yeni Afganistan Hükümeti kadınların meta olmadığını ve rızası dışında evliliğe zorlanamayacağına ilişkin 10 maddelik kararname yayınladı.

Afganistan İslam Emirliği lideri Mevlevi Hibetullah Ahundzade imzalı kararnamede ülke genelinde kadınlara yönelik politikanın kalıcılaşması için atılacak adımlar sıralandı:

• Hiçbir kadın kendi rızası olmaksızın evlendirilemez.

• Kadın asil ve hür bir insandır, meta değildir. Kimse hiçbir kadını, sulh yapma amacıyla bir diğer aileye veremez.

• Eşinin ölümünün ardından bir müddet geçtikten sonra her kadın, evlenme veya geleceğine başka bir şekilde karar verme hakkına sahiptir. Evliliğe zorlanamaz.

• Dul kadınlar, yeni evlenecekleri kişilerden mehir isteme hakkına sahiptir.

• Dul kadınlar, vefat eden eşlerinin miraslarında sabit bir hakka sahiptir. Kimse kadınları miras haklarından mahrum bırakamaz.

• Hac ve Dini İşler Bakanlığı, konuya dair duyarlılık oluşturmak üzere faaliyetlerde bulunacaktır.

• Enformasyon ve Kültür Bakanlığı konuya dair makaleler, sesli ve yazılı yayınlar yapacak, kadınların haklarının korunmasına dair çalışmalar için insanları teşvik edecektir.

Afganistan hükümeti çok eşli erkeklerin, eşleri arasında adaletli davranmaya ve tüm eşlerine şeriatta belirlenen hakları vermeye mecbur olduğunu altını çizdi. Hükümet sözcüsü Zebihullah Mücahid tarafından kamuoyu ile paylaşılan kararnamede, "Din İşleri Başkanlığı ile enformasyon bakanlıklarının bu hakları destekleyici önlemler alması gerektiği dile getirildi.

Kararnamede mahkemelere "kadınların baskı altına alınmasına karşı ve haklarını korumak üzere" talimatlar gönderileceği de ifade edildi. Kararların uygulanması için valilik ve kaymakamlara da görevler verildi.

Afganistan kadın taliban kadın hakları