Akdeniz'in korunmasına yönelik konferans Antalya'da başladı

Barselona Sözleşmesi" olarak isimlendirilen Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22. Taraflar Konferansı (COP22), Türkiye'nin ev sahipliğinde Antalya'da gerçekleştiriliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konferansta kurulan stantları ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

Akdeniz'in korunmasına yönelik konferans Antalya'da başladı

Barselona Sözleşmesi'ne taraf ülkelerin bakanları, temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler COP22Konferansı'nda Akdeniz'deki kirlilik, biyoçeşitlilik kaybı, yabancı türlerin varlığı ve iklim değişikliğini konuşmak için Antalya'daki Belek Turizm Merkezi'nde bir araya geldi.

Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen COP22'nin açılışına çevrim içi bağlanan Barselona Sözleşmesi Sekretaryası Büro Başkanı Carlo Zaghi, iklim değişikliğinin denizlerdeki biyoçeşitlilik kaybını, ekosistemi etkilediğini belirtti.

İçinden geçilen zorlu süreçte Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) kapsamında Akdeniz'de kirliliği tersine dönüştürmek için çalışma yaptıklarını anlatan Zaghi, şu sözleri söyledi:

- Son yapılan G20 Toplantısı'nda da deniz biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sera gazı salınımının tüm dünyada azaltılması çalışmalarının hızlandırılması çağrısında bulunuldu. Sürdürülebilir kalkınma önemli. Şu anda Akdeniz bölgesi risk altında, biyolojik ve çeşitlilik kaybı noktasında dünyada en yüksek oranda kayıplar var. Buna ek olarak denizcilik ve turizm sektörünün ortaya çıkardığı kirlilik bu noktada önemli etki yapmakta.

Son 10 yıl içinde Akdeniz bölgesinin ulaşım açısından da trafik yoğunluğuyla karşı karşıya kaldığını aktaran Zaghi, sülfür azot dioksit maddelerinin suya girişinin arttığını ifade etti.

2022-2023 eylem planını uygulamanın hızlanacağına işaret eden Zaghi, sözlerine şöyle devam etti:

- Çöpsüz, temiz bir Akdeniz ortaya çıkarabiliriz. Denizle alakalı konuların güçlendirilmesi, sürdürülebilir kalkınma ve UNEP koordinasyonu için teşekkür ederim. Türk hükümetini tebrik ediyorum, iyi şanslar diliyorum. Büro Başkanlığını Türkiye'ye devrediyoruz.

Konferansa Bakan Kurum, Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Koordinatörü Tatjana Hema'da katıldı.

Tüm paydaşların sorumluluklarının yerine getirilmesi gerektiği kaydedilen oturumda, daha iyi bir dünya oluşturmak için "yeşil eylem"in hayata geçirilmesi ve çevreye daha fazla yatırım yapılması gerektiği dile getirildi.

Konferans gündeminin kabul edilmesinin ardından Bakan Kurum, Libya Çevre Bakanı İbrahim el-Munir ile fuaye salonundaki Bakanlığın sıfır atık standını ve Akdeniz'e özel deniz canlılarının fotoğraflarından oluşan sergiyi gezdi.

Bakan Kurum, misafirlerine bisiklete monte edilen ve pedalların çevrilmesiyle çalışan mikserle yapılan "milkshake" ikram etti.

antalya çevre akdeniz konferans Murat Kurum Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum