USMER Türk dünyasını birleştiriyor | Genel Başkan Şule Perinçek: ''Emperyalist kültüre karşı mücadele cephesi oluşacak''
Ulusal Strateji Merkezi, ''Uluslararası 21'nci Yüzyılda Türk Dünyasında Dil Edebiyat Kültür Sempozyumu''nu 4 Aralık'ta toplayacak. Sempozyumda Türk dünyasının 9 ülkesinden 59 seçkin bilim insanı bildiri sunacak. USMER Genel Başkanı Şule Perinçek, sempozyumun tarihi önemde olduğunu belirtti. Bilim insanları ise sempozyumun Türk dünyasındaki iş birliklerine katkı sağlayacağını vurguladı.
Haber: Buse Gençtürk - Kamera: Uğur Pideci
Türk dünyasında dil, edebiyat ve kültürü konuşacaklar. Komşularla iş birliğinin kapılarını aralayacaklar.
Ulusal Strateji Merkezi, ''Uluslararası 21'nci Yüzyılda Türk Dünyasında Dil Edebiyat Kültür Sempozyumu'' 4 Aralık Cumartesi günü başlayacak. Çevrimiçi yapılan sempozyum öncesi USMER Genel Başkanı Şule Perinçek basın açıklaması yaptı:
- Atlantik çağının sonuna gelmiş bulunuyoruz. 21. yüzyıla ve gelecek yüzyıllara damgasını vuracak yeni bir çağın eşiğindeyiz.
- Türkçe konuşan halkların ortak bir dil geliştirmeleri kaçınılmazdır. Sempozyum'umuz bu nedenle ''Dilde, fikirde ve işte birlik'' sloganıyla toplanıyor.
- Sempozyum'da Türk dünyasından 9 ülkeden 59 seçkin bilim insanı çok özel başlıklarla bildiri sunacak. Düzenleme Kurulu'muzda 13 ülkeden 19 bilim insanımız yer aldı.
Perinçek, tarihi önemdeki sempozyumun Bilim Kurulu'nda Türk dünyasından 17 ülkeden 31 bilim insanının çalışmalara ışık tuttuğunu söyledi:
- Emperyalist kültür ve anlayışa karşı birlikte bir mücadele cephesi oluşturacağız. Kültür sanattan ekonomiye kadar her alanda birlikte o büyük mirasımızı paylaşacağız.
Sempozyumun düzenleme kurulu başkanlığını Kırım Cumhurbaşkanı Danışmanı ve V.I. Verdanskiy Kırım Federal Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Lemara Selendili yaptı. Selendili, sempozyumun Türk dünyasında nasıl karşılandığını anlattı:
- Türk dünyası birleşmek ve edebiyatını konuşmak için hazır. Birbirimizi anlıyoruz çünkü esas fikir herkes kendi dilinde konuşacak. Bilgi ve bilim sahibi olmak fazilettir. Biz bilgi paylaşmasak dillerimizi bilmesek biz de olamayız.
Bartın Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zilola Khudaybergenova (Kudaybergenova) ise sempozyumun iş birliklerine sunacağı katkıyı anlattı:
- 21. yüzyıl küreselleşme dönemi olarak biliniyor bu dönemde Türkçe konuşan devletler bir araya gelmek zorunda. Türk halkları birbirine destek verdiği zaman daha güçleniyor. Bilgi paylaşımı devletlerin birbiriyle iletişimini güçlendirir. Sadece siyaset değil dil üzerine ilişkileri de güçlendirmeliyiz.
Açıklamada ODTÜ Öğretim Görevlisi Pınar Ekinci, Düzenleme Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Duygu Yeniay Üsküplü ile Yürütme Kurulu Üyesi Özge Yahşi Ergen de hazır bulundu.