Anayasa değişikliği teklifi için ilk mesaisini Pazartesi yapacak

Genel Kurul, Meclis'i yetkisiz bırakacak başkanlık sistemi hedefleyen Anayasa değişikliği teklifi için ilk mesaisini Pazartesi yapacak. İlk aşamada teklifin maddeleri, sonra tümü ele alınacak. Gergin ve tartışmalı geçmesi beklenen görüşmelerin ardından oylamaya geçilecek. Teklifin referanduma götürülebilmesi için 330 Evet oyuna ihtiyaç var.

Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen başkanlık sistemi teklifinin Genel Kurul'da görüşüleceği gün belli oldu. İlk mesai 9 Ocak Pazartesi günü başlayacak.

AKP kurmayları teklifin Genel Kurul görüşmeleri için yol haritasını çizdi. Teklifin Genel Kurul'daki görüşmelerinin 3 Ocak Salı günü başlaması planlanıyordu. Ancak, Haber Türk'ün haberine göre AKP, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın rahatsızlığı nedeniyle görüşmeleri erteledi.

Kahraman'ın Meclis Başkanı olması nedeniyle değişiklik teklifi için oy hakkı bulunmuyor. Kahraman, Genel Kurul oturumunu yönetemediği zaman yerine AKP'li Meclis Başkanvekili oturumu yönetecek. Durum böyle olunca, oturumu yöneten AKP'li de teklif için oy kullanamayacak. 316 sandalyeyle oylamaya katılacak AKP, İsmail Kahraman'ın oturum yönetemediği bir seçime 315 sandalyeyle katılmak zorunda kalacak. Bu durumda da AKP'de 1 oy eksilmiş olacak.

Genel Kurul'da teklifin maddeleri önce tek tek ele alınacak ve oylanacak. Ardından teklifin tümü üzerinde görüşme ve oylama yapılacak.

Genel Kurul'da günde 3 ila 4 maddenin kabul edilmesini hedefleyen AKP, görüşmelerin 25 Ocak'ta bitmesini hedefliyor.

Teklifin referanduma götürülebilmesi için 330 Evet oyu gerekiyor.

ulusalkanal.com.tr