Virüs bazı hücrelerdeki proteinleri kullanarak çoğalıyor

Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları Covid-19 virüsüyle ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Amerikalı bilim insanları, virüsün insan vücuduna yerleşmek için belirli hücreleri hedef aldığını gösteren bir araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Bulguların virüse karşı tedavi geliştirilmesinde yol gösterici olması bekleniyor

Virüs bazı hücrelerdeki proteinleri kullanarak çoğalıyor

Amerikalı bilim insanları, dünyada pandemi yaratan Kovid-19’un, insan vücudunda hücrelere nasıl enfekte olduğunu gösteren bir araştırmanın sonuçlarını yayınladı.

Amerikan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde yapılan çalışmaya göre, akciğer, geniz yolu ve bağırsaklardaki hücre alt kümeleri, korona virüsün insan hücrelerine girmesine yardım eden iki proteini daha fazla dışa vuruyor. Virüs, bu iki proteini kullanarak, diğer hücrelere enfekte oluyor.

İki proteini dışa vuran hücrelerin, genizde, mukus üreten goblet salgı hücreleri, akciğerlerde ise, alveolleri açık tutmakla sorumlu “tip 2 pnömositle” olduğu keşfedildi. Bağırsaklarda da bunların, besinlerin emiliminden sorumlu emici enterositler olduğu gözlendi.

Bulguların, Kovid19’a karşı yeni tedavi arayışında olan bilim insanları için yol gösterici olması ümit ediliyor.

ulusal.com.tr

amerika