Anteks İşçisi Hakkını İstiyor
Antalya'da bin 200 tekstil işçisi maaşları ödenmeden işten çıkarıldı. Fabrikaları kapatıldığı için işsiz kalan işçilere tazminatları da ödenmedi. Ulusal Kanal'a konuşan işçiler, maaş ve tazminatlarının ödenmesini istedi.
Haber: Devrim Dönmez
6 aydan bu yana maaşlarını alamdılar. Yetmedi işten çıkartıldılar. O da yetmedi tazminatları verilmedi. Krizi bahane eden fabrika yetkilileri işçilere ödeme takvimi çıkardı, takvime kendisi uymadı. Sabrı sınanan işçiler 'bıçak kemiğe dayandı' diyerek haklarının tamamını alıncaya kadar hem hukuksal hem de eylemsel mücadele kararı aldılar.
Türkiye'nin büyük tekstil fabrikaları arasında yer alan ve 56 ülkeye iplik, konfeksiyon ve dokuma ürünleri ihracı gerçekleştiren Ataç Şirketler Grubu'na bağlı Anteks, 1200 kadar işçinin önce 6 aylık maaşlarını ödemedi, ardından ekonomik krizi bahane ederek işçileri tazminatlarını ödemeden işten çıkardı. Fabrikalarda üretim durdurulmuş fakat işyerinin iflas edip etmediği muallak. Uzun yıllar fabrikaya emek veren işçilerin bazılarının ellerinde alacaklarına dair senetler var, bazılarında ise bu bile yok. Anteks işçisi yıllardır ekmek yediği fabrikayı hep sahiplendi. Bundan dolayı da bugüne dek sağduyulu yaklaştığı işverenine karşı artık güven duymuyor. 'Senet olsa ne olacak, ödenmedikten sonra' diyorlar. Fabrikadan tırlarla üretimden kalan ürünlerin ara ara çıkartılarak satıldığını duyan yüz kadar işçi bugün Antalya Organize Sanayi'deki Anteks fabrikalarının önüne gelerek tepki gösterdiler.
İşçiler; Bizimle Dalga mı Geçiyorlar?
Ramazan Seçilmiş 18 yıldır Anteks işçisi olarak çalışıyor. Fabrika yetkilileriyle yapılan son görüşme toplantısına giden 10 işçiden biri olan Seçilmiş, fabrikanın tamamen kapandığını yetkililerin hem sözlü hem de yazılı olarak kendilerine bildirdiklerini söyledi. Görüşmede çıkışlarının verildiğini, yetkililerin ay sonuna ödeme planının yapılacağını söylediklerini aktaran Seçilmiş, ay sonu geldiğinde ödemenin yapılmadığını söyleyerek tepki gösterdi. 5 maaşa yakın alacağının yanı sıra geçen yıldan kalma ikramiyenin de olduğunu belirten Seçilmiş, ödemeye dair bir açıklamanın olmadığını ve hemen hemen her gün icra araçlarının fabrikaya gelip gittiğini kaydetti. Verilen sözlere göre haklarını alamadıkları için hukuki süreci başlatacaklarının bilgisini veren Seçilmiş, "Yıllardır buraya emeğimizi vermişiz, çalışmışız. Versin bizim haklarımızı, içerideki maaş alacaklarımızı, tazminatlarımızı ödesin. Ondan sonra fabrikayı kapatıyor mu, çalıştırıyor mu ne yaparsa yapsın? Birde bayramdan sonra fabrikayı tekrar açabileceklerini söylüyorlar. Bizimle dalga mı geçiyorlar? Hem fabrikayı kapatıyorlar, işten çıkartıyorlar. Hem de 'fabrikayı tekrar açıyoruz, gelin çalışın' diyorlar. Böyle bir saçmalık var mı?" diye konuştu.
Zekat Verirken Zekat Alan Konumuna Düşürdüler
Seçilmiş kendisinin ve diğer işçi arkadaşlarının yaşadıklarını şu sözlerle anlattı; "Bu adamlar ne yiyor, ne içiyor? Herkesin kirası var. 3 ay 4 aydır kira ödeyemiyoruz. Okullar açıldı. Bu adamların okul ihtiyacı var mı? Önümüz kış, yakacağımızın hiç birini alamadık. Önümüz bayram, bazı arkadaşlarımız diyor ki; 'zekat verirken, zekat alır duruma düştüm.' Bizi bu durumlara düşürdüler. Bütün alacaklarımızı versinler, ilişkimizi kessinler biz artık buraya gelip gidip durmayalım." Seçilmiş, fabrikadan ürünlerin kaçırılarak satıldığı yönünde bilgi aldıklarını bugün o nedenle bir araya geldiklerini söyledi.
Bu İş Çok Uzadı, Hakkımızı Verin
Özcan Traş 17 yıldır fabrikaya emek veriyor. Traş, sigorta kesintilerinin olmadığından dolayı hem başka işe başvuramadıklarını, hem de işsizlik maaşı alamadıklarını anlattı. Yetkililerin işten çıkışını bir hafta önce gerçekleştirdiğini, İşkur'a başvuru yaptığını söyleyen Traş, "Hakkımızı istiyoruz hem de bir an önce. Çok uzadı artık bu iş. 5 aydır 1 kuruş alamdık" diyerek tepki gösterdi.
6 yıldır Anteks'te çalışan Murat Sak, 4 ay fabrikadan çıkışını alamadığını söyledi. Çocuklarının isteklerine alamadığı birikmiş maaşları sebebiyle karşılık veremediğini kaydeden Sak, "Geceli gündüzlü çalıştım emek verdim ben buraya. Hakkım olan parayı istiyorum, başka bir şey istemiyorum ben bunlardan" diye konuştu.
Bizim Bir Mesleğimiz Yok!
Nevzat Canvan,"40 yaşına gelmiş kişiyi kim alır işe?" diyerek tepkisini dile getirdi. Farklı bir fabrikada çalışabileceklerini fakat Anteks gibi başka tekstil fabrikası olmadığını söyleyen Canvan, "Bizim bir mesleğimiz yok" diyerek 20'li yaşlarda ilk öğrendiği ve uzun süredir bu meslekten başka bir uğraşısının olmayışını bu sözlerle özetledi. Kendilerinden önce işten çıkartılan işçilerin bile henüz paralarını alamadıklarını söyleyen Canvan, fabrikadan alacakları senetlere de güvenmediklerinin altını çizdi.
Hakkımı Yedirmek İstemiyorum
Şerife Hanım Çetin 10 yıl Anteks'te çalıştıktan sonra hamileliği sebebiyle 'başka bir birime geçirileceksiniz' diyerek istifa ettirildiğini söyledi. 6 yıldan sonra sözleşmeli olarak işe geri çağırıldığını, 6 aydır işe başladığını ve sadece 2 ay maaş alabildiğini anlatan Çetin, eşinin de aynı işyerinde 17 yıldır çalıştığını, aylardır ikisinin de maaş alamadığını belirtti. Çetin; "Eve 1 lira girmiyor. 3 tane çocuk okuyor, biri üniversitede. Çok mağduruz. Şuraya gelebilmek için 50 lira harcıyorum. Bir yıldır zaten düzensiz ödemeler başlamıştı. Sonuna kadar burada durma kararındayım. Çünkü hakkımı yedirmek istemiyorum. Şu kapının önünde gece gündüz nöbet tutulsun ama hakkım yenmesin" şeklinde konuştu.
Yılbaşından bu yana bu durumu yaşadıklarını anlatan Filiz Temiz, önceleri yetkililerin maaşlarını verir gibi yaptıklarını, sonraları onunda ortadan kalktığını belirterek 3 aylık maaşını alamadığını söyledi. Temiz sözleşmeli olarak çalıştığının da altını çizdi.
Yakalım, yıkalım mı? Tepkisi
Devletin kendilerini yalnız bıraktığı görüşünü dile getiren işçiler, yıllarca ekmeğini yedikleri fabrikayı yakıp yıkma taraftarı olmadıklarını, medeni bir şekilde haklarını istediklerini söylediler. Anteks işçileri; "İlla biz buraya zarar mı verelim? Yakalım, yıkalım mı? Öyle mi alabileceğiz hakkımızı?" diye sordular.
DİSK'ten Anteks İşçisine Destek
İşçileri yalnız bırakmayan DİSK'e bağlı Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, işçilerin her birinin ortalama 50 bin lira alacakları varken, fabrikada kalan ürünlerin kaçırılıp, satılarak işçilerin haklarının zayi edildiğini söyledi. İşçilerin bu duruma müsaade etmediklerini, engel olmak istediklerini kendilerine ilettiklerini söyleyen Yahyaoğlu, "Biz onların sonuna kadar yanındayız. Elimizden ne geliyorsa, hukuki destek ve meşru mücadelelerinin yanında olacağımızı bir kere daha buradan ilan ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Fotoğraf: İbrahim Koçak
ulusalkanal.com.tr