''Hasar kalıcı ve derin''

FED yetkilileri Amerika ekonomisi değerlendirdi. Özetle şu gerçekler saptandı.... Bir: ABD ekonomisi tarihi bir daralma yaşayacak. İki: Bu yıl yüzde 4,5 ila yüzde 5 arasında küçülecek. Üç: Ekonomi daha fazla kapalı kalırsa iflaslar ve iş kayıpları başlar. Dört: Salgının ekonomiyse hasarı kalıcı ve derin....

''Hasar kalıcı ve derin''

Koronavirüs sistemin krizini önce çekti. Amerikan kâbusu başladı. Amerika Merkez Bankası yetkilileri ülke ekonomisini değerlendirdi.

FED Dallas Şubesi Başkanı Robert Kaplan, ülke ekonomisinde “tarihi” bir daralmanın beklendiğini açıkladı. İkinci çeyrekte gayrisafi yurtiçi hasılasının yıllık bazda yüzde 30 azalabileceğini belirten Kaplan, “Bu yıl muhtemelen yüzde 4,5 ila yüzde 5 arasında bir küçülme yaşayacağız. Bu tarihi bir daralma” dedi.

Salgının iş gücü piyasasına etkisini de değerlendiren Kaplan, ülkedeki işsizlik oranının gelecek aylarda yüzde 20'lere kadar çıkabileceğine ve işsizlik oranının yılsonunda yüzde 8 ila yüzde 10 arasında gerçekleşebileceğine dikkati çekti.

Fed'in St. Louis Şubesi Başkanı James Bullard da The Wall Street Journal’a konuştu. Bullard, salgına karşı alınan önlemler kapsamında işletmelerin geçici olarak kapatılmasının ekonomide “kalıcı ve derin” bir hasara yol açabileceğini ifade etti.

ABD ekonomisinin risk altında olduğunu vurgulayan Bullard, üretime tekrar başlanması gerektiğini anlattı. “Bullard, “ekonominin durdurma düğmesine uzun süre basmaya çalışırsanız çok fazla sorun birikmeye başlar, iflaslar ve iş kayıpları olur” ifadelerini kullandı.

Fed'in Richmond Şubesi Başkanı Thomas Barkin (tomıs borkin) ise bilim insanlarının tedbirleri hafifletmeyi işaret etmeden ekonomide hızlı bir toparlanmanın sağlanamayacağını savundu.

ulusal.com.tr

amerika FED