Çin'i hedef alan kampanyayla ilgili bölgeyi yakından tanıyan gazeteci Ruhsar Şenoğlu konuştu

Çin'e karşı yürütülen Amerikan patentli kampanya hakkında Çin'de çalışan gazeteciler konuştu. 3 yıl boyunca Çin devlet radyosunda çalışan ve Sincan bölgesini yakından tanıyan gazeteci Ruhsar Şenoğlu, iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Çin'de 20 bine yakın cami bulunduğuna dikkat çeken Şenoğlu, "Çin baskıyı değil, özgürlüğü artırıyor" dedi.

Fotoğraflar, sosyal medya mesajları ile Çin'i hedef alan kampanyayla ilgili Çin'de yıllarca çalışmış gazeteciler konuştu. Aydınlık Gazetesi Ekonomi Muhabiri Ruhsar Şenoğlu'da o gazetecilerden biri.

Şenoğlu, 3 yıl boyunca Çin Devlet Radyosu Türkçe servisinde çalıştı. Çin'i ve Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'ni iyi tanıyor. Çin'de müslüman halkın ve diğer etnik grupların hayatını kolaylaştırmak için yapılan çok sayıda uygulama olduğunu belirtiyor.

Hem Şenoğlu hemde hala Çin'de yaşayan gazeteciler, Uygur Özerk Bölgesi'nde cami sayısının son 30 yılda 10 kat artarak 20 bine yaklaştığına dikkat çekiyor. Yine din görevlisi 3 binden 28 bine ulaştı. Kurban ve Ramazan bayrmaları için resmi tatil uygulaması başlatıldı.

Çin'de yaşadığı dönemlerden örnekler veren gazeteci Ruhsar Şenoğlu, kampanyanın Amerikanın güney atlantik projesi olduğuna dikkat çekti. Amerikanın Pasifik'te Çin'i kuşatma planalrını hatırlatan Şenoğlu'na göre Çin yönetimi, terörün dışarıdan geldiğinin farkında.

Haber: Deniz Çağlayan

Kamera: Taylan Kaya

ulusalkanal.com.tr

türkiye çin Sincan iddia yanıt Uygur Türkleri hua çunying Ruhsar Şenoğlu