ABD İsrail'in tanınması için devrede

Filistin'i ilhak planı adım adım işliyor. ABD'nin arabuluculuğunda İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri, ilişkileri normalleştirme kapsamında ilk adımı attı. Tel Aviv ve Abu Dabi arasında ticari yolcu uçuşları başladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner ve üst düzey İsrail'i yetkilileri taşıyan taşıyan uçak törenle karşılandı.

ABD İsrail'in tanınması için devrede

İlhak planı ile Filistin'i yok etmeye çalışan ABD ve İsrail, bölgede gerilimi arttıyor. Arap ülkelerinin İsrail'i tanıması için devreye giren ABD'ye ilk destek Birleşik Arap Emirlikleri'nden geldi.

İsrail'ile ile ilişkileri normalleştirme kararı sonrasında fiili faaliyetler de başladı. İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri'ne ilk ticari uçuşunu yaptı.

Tel Aviv’den kalkan uçakta İsrailli yetkililer, ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien’ın bulunduğu belirtildi.

Suudi Arabistan hava sahasını kullanan İsrail yolcu uçağı Abu Dabi Uluslararası Havalimanı'na indi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uçağının pilotuyla ofisinden telefonla görüştü.

Bu uçuş İsrail'den BAE'ye doğrudan yapılan ilk ticari uçak sefer olarak tarihe geçti.

ABD ve İsrailli heyetin Abu Dabi'deki 2 günlük temaslarına bazı iş birliği anlaşmalarının imzalanması bekleniyor.

BAE, 1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan üçüncü Arap ülkesi oldu.

Konuya ilişkin konuşan Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, yaşananların üzüntü verici olduğunu söyledi.

Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bulunan Başbakanlık Ofisi'nde konuşan Iştiyye, BAE'nin işgalci İsrail'e karşı Arap tutumunu ihlal ettiğini vurguladı.

ulusal.com.tr

abd israil filistin Birleşik Arap Emirlikleri Tel Aviv