Kritik görüşme yarın Astana’da yapılacak

Suriye’deki krizin çözümü için taraflar yarın Kazakistan’ın başkenti Astana’da bir araya gelecek. Türkiye ve Rusya garantörlüğünde yapılacak zirveye İran üst düzey, ABD ise alt düzeyde katılacak. Zirvede Suriye’de 30 Aralık’ta ilan edilen ateşkesin güçlendirilmesi ve güven arttırıcı önlemler masaya yatırılacak.

Kritik görüşme yarın Astana’da yapılacak

Suriye krizinin çözümüne yönelik kritik görüşme yarın Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılacak.

Kritik zirveye garantör ülkeler olan Türkiye, Rusya ile İran heyetleri katılacak. Toplantıda Türk heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal, Rus heyetine Suriye özel temsilcisi Alexander Lavrentiev (Aleksandır Lavrantiev), İran heyetine de Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabir el Ensari başkanlık edecek. Kazakistan Büyükelçisi ile toplantıya katılacak Washington yönetimi ise zirveye heyet göndermiyor.

Bu arada delegasyonlar Kazakistan’a vardı. Toplantıya davet edilen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın da teknik heyetiyle bugün Astana’da olması bekleniyor.

Suriye devletine Birleşmiş Milletler Temsilcisi Beşar el-Caferi başkanlık ederken muhaliflerin de zirveye 13’ü müzakere heyeti üyesi olmak üzere 50 civarında temsilciyle katılması bekleniyor.

Toplantının öncelikli gündemi Suriye’de çatışan taraflar arasında 30 Aralık’ta ilan edilen ateşkesin güçlendirilmesi olacak. Bu yönde kararların alınması durumunda taraflar arasındaki güven artırıcı önlemlere geçilecek, esir takası ve bazı kentlere insani erişim konuları masaya yatırılacak.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı da yarın Türkiye saati ile saat 10’da başlayacak görüşmelerin 24 saat süreceğini ve görüşmelerin basına kapalı yapılacağını duyurdu.

ulusalkanal.com.tr

suriye astana kazakistan