Tarihi Yarımada için kritik karar

İstanbul'da Tarihi Yarımada'da bulunan 10 bin tescilli esere komşu, yaklaşık 50 bin binada yapılacak restorasyonların onayı için artık Koruma Kuruluna gidilmeyecek. Onay için belediye bünyesinde oluşturulacak bir denetleme bürosu yetkili sayılacak. Uzmanlar, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden AKP'li üyelerin oyları ile geçen bu değişikliğin kanunsuz olduğunu savunuyor.

Tarihi Yarımada için kritik karar

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, çok tartışılacak bir karara imza attı.

Karara göre, tarihi yarımadada bulunan 10 bin tescilli esere komşu olan binalara yapılacak restorasyon projeleri için koruma kurulundan onay alınmayacak.

Onay için belediye bünyesinde oluşturulan Koruma, Uygulama, Denetleme Bürosu yetkili olacak.

İlgili değişiklik Büyükşehir Belediye Meclisi'nde CHP'nin itirazına rağmen AKP'li Meclis üyelerini oyları ile "Oy çokluğu" ile kabul edildi.

Hürriyet'in haberine göre Şehir Plancıları ve uzmanlar, bu yetki devrinin 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı olduğunu savunuyor.

Yeni planda ayrıca, tarihi yarımada arkeolojik kalıntı ve buluntuya rastlanmayan yerlerde kamuya açık yeraltı otoparkları yapılabileceği, elektrik direklerinin yer altına alınması ve tescilli ağaçların yeniden gözden geçirilmesi gibi çok sayıda önemli madde de bulunuyor.

ulusalkanal.com.tr

istanbul tarihi yarım ada