Paris Büyükelçisi Hakkı Akil'e çirkin saldırı

Paris Büyükelçisi Hakkı Akil'e çirkin saldırı

‘Türkiye ile Avrupa İlişkileri. Türkiye ve Fransa’da Laiklik: Kazançlar, Kayıplar’ konulu açık oturumda açılış konuşması yapmak için gelen Paris Büyükelçisi Hakkı Akil konuşmasının bitiminde saldırıya uğradı. Provakatör elindeki koyu kırmızı renkli nar suyu şişesini, Büyükelçimizin konuşma yaptığı kürsüye firlattı. Saldırgan, ‘faşistler’ diye bağırarak amfitiyatrodan kaçmak istedi. Bir öğrenci gibi salona sızan Ermeni asıllı eylemciyi, Afrikalı hukuk fakültesi öğrencileri, ‘O’ kaçamadan kıskıvrak yakaladılar. Güvenlik kuvvetlerine teslim edilen saldırgan karakola götürülerek ifadesi alındı. Öngörüldüğü üzere Büyükelçi konuşma sonrası üniversiteden ayrıldı. İlerleyen saatlerde Paris Büyükelçiliği bir basın bidirisi yayınladı. Olay anlatıldı, kışkırtıcıdan şikayetçi olunduğu duyuruldu.

Açık Oturum

Paris Dekart Üniversitesinde her yıl geleneksel olarak yapılan açık oturumların dokuzuncusu , bu başarısız provokasyon eyleminden sonra hemen başladı. Toplantının düzenleyicisi kamu hukuku profesörü Annie Gruber açılış konuşmasını yaptı. ‘Fransa’da laikliğin doğuşu’ konulu bildirisini sundu. Bir Türkiye dostu olan Profesör’e Paris Atatürkçü Düşünce Derneği, Kaynak yayınlarından fransızca iki kitap hediye etti. H.Katchaznouni’nin ‘Daşnak Partisinin Yapacak Başka Bir Şeyi Yok’ 1923 raporu ile D.Perinçek’in Ermeni ve Rus Belgelerinde

Soykırım Yalanı

İkinci bildiriyi Sorbon Paris 1 Direktörü Dominique Rousseau sundu. ‘Laiklik ilkesinin siyasi amaçlarla kullanımı’. Ya da laikliğin farklı tanımları. İran asıllı kamu kukukçusu Fereydoun Khavand, üçüncü bildiriyi sundu: ‘Laikliğin Türk Modeli: şüpheler ve umutlar’. Tartışmalı bildiri, AKP iktidarına göz kırpıyordu. Dördüncü bildiriyi Siyasal Bilimci Fouad Norah sundu.

‘Cumhuriyet Türkiyesinde İslamcı Modernite ve Pozitivist Laiklik’

Türkiye’den Katılımcılar

Önceki Vatikan Türkiye Büyükelçisi, Galatasaray Üniversitesinden Felsefeci Kenan Gürsoy. ‘Türkiye’de Laikliğin Evrimi’ üzerine konuştu. Son bildiriyi Maramara Üniversitesi Anayasa Hukuku Profesörü İbrahim Ö. Kaboğlu yaptı: ‘Bugünkü Türkiye’nin çıkmazı: İnsan hakları mı Din mi ?’ Anayasa hukuku karşısında AKP iktidarının hukuksuzluklarını sergilediği konuşması, toplantının en kapsamlı sunumu oldu. Toplantının oluşumcularından Anadolu Kültür Merkezi başkanı Dr. Demir Onger, Cumhuriyet Devrim kanunlarını anlattı. Diğer konuşmacılar da Mustafa Kemal Atatürk’ün tarihi ve devrimci kişiliğine vurgu yaptılar... AKP iktidarına Anayasa Mahkemesinde açılan kapatma davası da toplantının can alıcı sorusu oldu, irdelendi.