“ABD polisi aşırı güç kullanıyor“

Birleşmiş Milletler, Amerika'ya polis şiddetini durdurmaya çağırdı. İşkenceye Karşı Komite, Amerika raporunu sundu. Komite, Amerika'da belli etnik kimlik ve belirli ırktan insanlar ile göçmenlere yönelik polisin şiddet kullandığını açıkladı.

“ABD polisi aşırı güç kullanıyor“

Birleşmiş Milletler, Amerika'dan, ülkedeki polis şiddetini durdurmaya yönelik önlemler almasını istedi.

Çağrı İşkenceye Karşı Komite'den geldi. Komite Amerika ile ilgili raporunda, belirli ırk, etnik kimlikten insanlar ile göçmenlere Amerika'daki güvenlik güçlerinin şiddet ve aşırı güç kullandığını kaydetti.

Raporda, "Komite, sık ve tekrarlanan bir şekilde polisin silahsız siyahi kişilere ateş açmasından dolayı derin endişe duyuyor" ifadesi yer aldı. Afro Amerika ve Latin Amerikalı genç insanlara yönelik polisin aşırı güç kullandığına dikkat çekildi.

Amerika'da sistematik polis şiddeti iddiaları çerçevesinde son 5 yılda 20 soruşturma açıldı ve 330 polis hakkında cezai kovuşturma uygulandı. Birleşmiş Milletler Komitesi, işkence ve kötü muamele yapan kişilerin suçlarıyla eşdeğer bir ceza almalarının sağlanmasını istedi. Komite, polisin elektrikli şok cihazı kullanması nedeniyle yaşanan ölümlerden de endişe duyduğunu açıkladı.

Raporda, Amerika'nın kontrolündeki Guantanamo Hapishanesi'ne de yer verildi. Haklarında herhangi bir suçlama olmayan ve cezası kesinleşmemiş kişilerin hâlâ Guantanamo'da tutulmasından derin endişe duyulduğu kaydedildi. 148 tutuklunun bulunduğu Guantanamo'da, sadece 33 tutuklunun cezasının belirlenmiş durumda. Diğer 115 tutuklu ise haklarında herhangi bir mahkumiyet kararı olmamasına rağmen Guantanamo Hapishanesi'nde tutulmaya devam ediliyor.

ulusalkanal.com.tr