Ankara ile Moskova arasındaki kritik zirve bir kez daha ertelendi

Ankara ile Moskova arasındaki kritik zirve bir kez daha ertelendi. Daha önce 18 Mart'ta yapılacağı belirtilen Çavuşoğlu-Lavrov zirvesine ilişkin Dışişlerinden yeni bir açıklama geldi. Açıklamada ziyarete ilişkin bir tarih verilmedi. Görüşme öncesi ise İdlib'deki hareketlilik dikkat çekiyor.

Ankara-Moskova hattındaki diplomasi zirvesi ertelendi..

Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun 7'inci Toplantısı Antalya Belek'te yapılacaktı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi öngörülüyordu.

Ancak zirve ertelendi. Açıklama, Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Genel Müdürlüğünden geldi.

İdlib'in görüşülmesi beklenen zirve öncesi kentteki hareketlilik de dikkat çekiyor.

O dört çatışmasızlık bölgesinden sadece İdlib'de terör örgütleri kaldı. Namlular da El Kaide'nin Suriye kolu HTŞ'ye çevrildi.

İdlib için Ankara ile Moskova 17 Eylül 2018'de 10 maddeli bir anlaşma imzaladı. Anlaşmada yer alan silahtan arındırılmış bölge için uzlaşı süreci akamete uğradı. ÖSO ağır silahlarını bıraktı, ancak HTŞ etkisiz hale getirilemedi.

Terör örgütü alan hakimiyetini genişletirken Türkiye'ye müzahir gruplar ise geri çekilme sürecine girdi. Ulusal Özgürlük Cephesi dahil olmak üzere bazı gruplar ise İdlib dışına çıkartıldı.

Sorunun çözümü için Ankara-Moskova hattında yeni çözümler gündeme geldi. İdlib mutabakatı kapsamında Türk Ordusuna bağlı kuvvetler 8 Mart'ta kentin çevresinde devriye faaliyetine çıktı. Diğer yandan da Rusya ve Suriye ordusu da teröristleri vurmaya devam etti. Soçi mutabakatının dışına çıkmayan Şam'ın saldırıları da, Halep kırsalına ve İdlib'in güneyine yoğunlaştı.

Maddelerden biri de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun sözünü ettiği karayollarının güvenli ulaşıma açılmasıydı. Gelinen nokta itibariye bu yollarda hala ulaşım sağlanamıyor. M5 karayolu Halep'i Şam'a, M4 ise Halep'i Lazkiye'ye bağlıyor.

Çavuoğlu-Lavrov görüşmesi öncesi İdlib'deki hareketlilik dikkatle takip ediliyor.

ulusal.com.tr

ankara moskova