Enflasyon rakamları açıklandı

Koronavirüs Türkiye'de yayılım hızını yavaşlattı. Ekonomideki olumsuz tablo ise yavaş yavaş hissediliyor. Nisan ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde gerçekleşti. TÜFE yıllık yüzde 10,94 artış gösterdi. Tedbirler kapsamında ilan edilen paketlerin etkisi sınırlı kaldı. Türk lirasının değer kaybı arttı. Dolar 7 lirayı aştı.

Enflasyon rakamları açıklandı

Koronavirüsün Türkiye'deki yayılım hızı düştü. Ancak ekonomiye olumsuz yansımaları kendini iyice hissettiriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu, nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre Tüketici Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde 0,85 ve yıllık bazda yüzde 10,94 oldu. Beklenti aylık yüzde 0,72 ve yıllık yüzde 10,79 olacağı yönündeydi.

TÜİK'in verilerinin detaylarına bakıldığında, yıllık en yüksek artış yüzde 31,32 ile alkollü içecekler grubunda görüldü. Yıllık en düşük artış ise yüzde 1,55 ile haberleşme grubunda gerçekleşti.

Nisan ayında zam şampiyonluğuna fiyatı yüzde 46,18 artan sarımsak ulaştı. Sarımsağı, kuru soğan ve patates izledi.

Bir kez daha ilan edilen paketlerin etkisinin zayıf kaldığı görüldü.

Doların ise yükselişi sürüyor... Dolar, en son 13 Ağustos 2018'de görülen 7,24 seviyesindeki tarihi zirveye yaklaşmış durumda. Kur, yurtiçi piyasaların kapalı olduğu cuma günü uluslararası hacimsiz işlemlerde 7 seviyesini geçti. Bu sabah ilk işlemlerde dolar, 7,02 seviyesinde, avro ise 7,68'de seyretti.

ulusal.com.tr

TÜİK Türkiye İstatistik Kurumu enflasyon tüfe YİÜFE