Emekli General Haldun Solmaztürk: Askerlere, polislere ve koruculara yönelik infazlar yapıyorlar çünkü

Emekli General Haldun Solmaztürk: Askerlere, polislere ve koruculara yönelik infazlar yapıyorlar çünkü

Kürt meselesinin Batı ülkelerinin gündeminde daha önce görülmedik oranda önem kazandığını kaydeden Emekli General Haldun Solmaztürk, ‘ABD’de yapılan seçim sonuçlarının bölgeye yansıması olacaktır’ dedi. Ayn el Arap’ta yaşanan gelişmelerin bu çerçevede büyütüldüğüne dikkat çekti

Emekli General Haldun Solmaztürk, Irak ve Suriye’de yaşanan gelişmeleri ve ABD’nin bölgeye dönük hamlelerini Aydınlık’a değerlendirdi. Ortadoğu’da İsrail’in yanında, bölge ülkeleriyle uzun süre kavgalı kalacak bir Kürt devletinin inşa edilmek istendiğini belirten Solmaztürk, “Böyle bir Kürt devleti her zaman Batı’ya mahkûm olacaktır. Bu uzun süredir Batı’nın planları içindedir. Bu konuda 1. Dünya Savaşı’nda alınmış bir karar da vardır. Osmanlı Hükümetinin de imzaladığı anlaşma ile İsrail kurulmadı ama niyet deklare edildi. Balfour Deklarasyonu, Sykes-Picot Anlaşması ile birlikte mütalaa edilmelidir. Bu tür temel siyasi kararlar bir kere alındıktan sonra gelişmeler ışığında uzun vadeli temel siyasetlere ve stratejilere yön verirler, süreklilik ve istikrar sağlarlar” dedi.

‘LOZAN PLANLARI BOZDU’

Ancak Lozan ve sonraki dünya koşullarının “Kürdistan”ın kuruluşuna imkan vermediğini ama İsrail’in kurulduğunu vurgulayan Solmaztürk şunları söyledi:

“Simdi bölgedeki son gelişmeler, büyük ölçüde AKP hükümetlerinin basiretsiz, ideolojik ve miyop siyasetleri nedeniyle bağımsız bir Kürt devletinin kuruluşunu gündeme getirmiştir. Kobani olayının medya ve Batılı siyasetçiler tarafından kasıtlı olarak çerçevesinin ötesinde ele alınması ve büyütülmesinin sebebi, bu fırsata uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmek, kamuoyunu hazırlamaktır. Her şeyi sessizce ama yakından takip eden İsrail’in başbakanının ‘Kürtlerin hayallerini desteklemeliyiz’ çıkışı dikkat çekicidir. Ciddiye alınmalıdır.

Bölgedeki tüm devletleri küçültecek ve zayıflatacak, kuvvet dengesini kökünden ve kalıcı olarak İsrail lehine değiştirecek bir Kürt devletine gidecek her gelişme Batı tarafindan, özellikle Cumhuriyetçiler tarafından desteklenecektir, destekleniyor. Irak ve Suriye parçaları fiilen oluşmuştur, simdi sıra Türkiye’dedir.”

“Kürt meselesi”nin Batı ülkelerinin gündeminde daha önce görülmedik oranda önem kazandığını kaydeden Solmaztürk, “ABD’de yapılan seçim sonuçlarının bölgeye yansıması olacaktır. Özellikle Kürt meselesinde, bizi rahatsız edecek şekiller alabilir” diye konuştu.

‘ERMENİSTAN SIRADA BEKLİYOR’

Türkiye’deki hükümetin Haziran seçimleri öncesi zor durumda olduğunu ifade eden Solmaztürk şu görüşleri savundu: “Batı’da herkes genel seçimlere giderken iktidarın kendi kendini ve Türkiye’yi düşürdüğü zafiyetin farkında. Bir daha böyle bir fırsatın ele geçmeyeceğini düşünüyorlar. Bunun için de Haziran’dan önce Türkiye içinde (ileride diğer Kürt bölgeleriyle birleşecek) otonom bir federasyonun temel kararlarını aldırmaya çalışıyorlar. Özellikle askerlere, polislere ve koruculara yönelik infaz tipi eylemlerin arkasında bu motif vardır. Hükümetin fiilen tepki gösteremeyeceğini çok iyi biliyorlar, geriye taviz vermek tek seçenek olarak kalıyor ve veriyorlar. IŞİD meselesi bu büyük projenin yanında ikinci plandadır. Bu ‘proje’ şekillendiğinde Ermenistan’ın talepleri eşikte bekliyor, onlara da hazır olmak gerekir.”

Aydınlık