Türk insani yardım gemisinde hukuksuz arama

İstanbul'dan demir alarak, Libya'ya giden Türk Gemisi, Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuka aykırı biçimde durduruldu. Avrupa Birliği'nin İrini Operasyonu'nda görevli Yunan komutanın sevk ve idaresindeki bir Alman fırkateyni, Türk gemisinin süratini düşürdü. Güç kullanılarak gemiye çıkıldı. Doğu Akdeniz'deki skandala Türk Dışişleri'nden sert tepki geldi. "Yetkisiz ve güç kullanılarak yapılan bu eylemi protesto ediyoruz. " denildi. İrini Operasyonu'nun "taraflı bir operasyon" olduğu vurgulandı. Bayrak devletinin izni olmadan yapılan yasadışı eylemi değerlendiren Emekli Tümamiral Dr. Deniz Kutluk, "Türkiye bu tuzaklara meydan vermez" dedi...

Türk insani yardım gemisinde hukuksuz arama

Bayrak devletinin izni olmadan gemiye ayak bastılar. Güç kullanarak arama yaptılar. İrini Operasyonu adı altında Türk bayraklı ticaret gemisine gayrimeşru müdahalede bulundular.

İstanbul'dan demir alarak Libya'ya doğru hareket eden ve insani yardım malzemesi taşıyan Türk Gemisi'ne, Avrupa Birliği'nin İrini Operasyon'unda görevli Alman Fırkateyni müdahale etti.

Gemi, ağır hava şartlarında, saatlerce güzergahından alı konuldu. Tüm personel, kaptan dâhil, zorla üstleri arandı. Kaptanın başına silahlı asker dikildi... Zor kullanılarak, konteynerler arandı.

Söz konusu müdahale, ne bayrak devleti olarak ülkemizin, ne de gemi kaptanının rızası alınarak gerçekleştirilmiştir.

Türk Dışişleri, Yunan komutanın sevk ve idaresinde bulunan Alman fırkateynin skandal müdahalesine sert çıktı.

Silah ambargosunu ihlal etmediği görülen gemimizin ağır hava şartları altında saatlerce güzergâhından alıkonulmasını, ayrıca denetleme sırasında personele adeta suçlu muamelesi yapılmış olmasını esefle karşılıyoruz. Yetkisiz ve güç kullanılarak yapılan bu eylemi protesto ediyoruz. Bundan doğabilecek zarar ve kayıplara karşı ilgili gerçek ve tüzel kişilerin her türlü tazminat hakkı tabiatıyla saklı olacaktır.

Berlin'deki Libya konferansının ardından, bölgeye silah ambargosunu denetlemek amacı ile başlatıldığı iddia edilen İrini Operasyonu'nun da "taraflı" bir operasyon olduğu vurgulandı.

Daha önce de birçok kez belirttiğimiz gibi İrini operasyonu taraflı bir operasyondur. Darbeci Hafter'e gelen silah desteklerini denetlemeyen, keyfi uygulamalarda bulunulan, meşru Libya hükümetini cezalandırmaya yönelik bir harekattır.

Türk gemisine yapılan yasa dış müdahaleyi, Emekli Tümamiral Dr. Deniz Kutluk değerlendirdi.

Hukuksuz müdahalenin dayandırıldığı Libya silah ambargosuna dair BMGK kararlarını da hatırlattı Kutluk. Müdahalenin, 8. maddeye de ters olduğunu söyledi.

ulusal.com.tr

türkiye yunanistan türk deniz kuvvetleri dışişleri bakanlığı insani yardım roselınaa