ABD özel kuvvetleri PYD’yi eğitiyor

ABD özel kuvvetleri PYD’yi eğitiyor

ABD’nin özel kuvveti Delta Force timlerinin, Suriye’nin kuzeyine sızarak PKK’nın Suriye kolu PYD militanlarına siyasi ve askeri eğitim verdikleri ortaya çıktı

ABD’nin Özel Kuvvetlerinin en seçkin birliği olan ve işgal planlarının yapıldığı bölgelere ilk sızan birliklerinden Delta Force timlerinin PYD militanlarını eğittiği ortaya çıktı. Yaklaşık 3 aydır süren askeri ve siyasi eğitimin Türk güvenlik birimlerince de tespit edildiği öğrenildi.

Aydınlık'tan Ceyhun Bozkurt'un haberine göre, 3 yıldır Suriye’deki silahlı gruplara eğitim verdiği konuşulan Delta Force timleri, IŞİD’in saldırılarının yoğunlaştığı Haziran ayında yeniden Suriye bölgesine giriş yaptı ve PYD ile temasa geçti. İstihbarat birimlerinin de tespit ettiği faaliyete göre, Amerikan timleri, PKK’nın üst düzey yöneticileriyle görüşmeler yaptıktan sonra bölgedeki PYD’nin silahlı ve siyasi unsurlarına eğitim vermeye başladı. Eğitimin siyasi ve askeri boyutta olduğu öğrenildi.

Reuters ajansı, Delta Force timlerinin, 4 Temmuz 2014’te yine Suriye’nin Rakka kenti yakınlarında IŞİD’e karşı bir operasyon düzenlediğini haberleştirmişti. Bölgede, çok sayıda Amerikan, İsrail ve İngiliz gayri nizami harp unsurları olduğu belirtiliyor.

IRAK İŞGALİ ÖNCESİNDE PKK’YI EĞİTMİŞLERDİ

Delta Force timlerinin, PKK’yla ilişkileri yeni değil. ABD’nin Irak’ı işgali öncesinde de PKK’yı eğitmişti. Aydınlık Dergisi, 14 Ekim 2001 tarihindeki kapak haberinde, Moskova’da görevli bir Rus diplomatın bilgilerini aktarmıştı.

Diplomat şunları söylemişti:

“ABD’nin Kuzey Irak’a yerleştirdiği özel eğitimli askeri gücü şu ana kadar 2 bine ulaştı. Guam adasına taşınanlardan bölgeye yeniden sokulanlar dahil. ABD son dönemde Kuzey Irak’a çok sayıda Delta Force komandosu kaydırdı. Bunlar burada çeşitli eylemler yapıyorlar. Hatta PKK’yı eğitiyorlar. Amerika, Türkiye’yi terör koalisyonuna katmak istiyor.

Türkiye’de ordunun buna kanacağını düşünmüyoruz. ABD’nin 2 bin özel savaş eğitimli askerinin Kuzey Irak’ta olduğu bilgisini biz Türkiye’ye daha önce verdik. Türk yetkililere verilen bilgi Türk-Rus anti-terör anlaşması uyarınca yapıldı.”

ulusalkanal.com.tr

suriye ırak türkiye abd pyd ışid delta force