Hattuşa Dünya Kültür Mirası listesine alınışının yıl dönümünü kutluyor

Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hititlerin başkenti Hattuşa, UNESCO'nun "Dünya kültür mirası" ve "Dünya belleği" listelerine alınmasının yıl dönümlerini kutlamaya hazırlanıyor.

Hattuşa Dünya Kültür Mirası listesine alınışının yıl dönümünü kutluyor

UNESCO'nun "Dünyakültürmirası" ve "Dünya belleği" listelerindeki tek antik şehir unvanına sahip Hititlerin başkenti Hattuşa...

Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa "Dünya Kültür Miras Listesi"ne alınışının 30'uncu, antik kentteki çivi yazılı tablet arşivlerinin "Dünya Belleği Listesi"ne alınmasının da 15'inci yılını kutlamaya hazırlanıyor. İki gün sürecek etkinliklerde Hattuşa,Türkiye'de görev yapan büyükelçileri de ağırlayacak.

Hattuşa, şehir kalıntıları ile Aslanlı Kapı, Kral Kapı, Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı ve kral sarayını kusursuz biçimde korunması nedeniyle UNESCO tarafından 28 Kasım 1986'da "Dünya Mirası Listesi"ne dahil edilmişti.

Bilinen en eski Hint-Avrupalı dili temsil eden Hattuşa'nın çivi yazılı tablet arşivleri de 2001 yılında UNESCO tarafından "Dünya Belleği Listesi"ne alınmıştı.

"UNESCO'nun her iki listesindeki tek antik şehir" unvanına sahip Hattuşa, Hititler ile Mısırlılar arasında yapılan ve tarihte bilinen ilk yazılı antlaşma Kadeş Antlaşması'nın da imzalandığı başkent olarak biliniyor.

ulusalkanal.com.tr

dünya miras Kültür Hattuşa