Samsun açıklarında gemi battı! 6 ölü

Samsun Valisi Samsun açıklarında batan gemide 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 7 kişinin de kurtarıldığını açıkladı.

Samsun açıklarında gemi battı! 6 ölü

Samsun açıklarında batan "8841644 IMO" numaralı, "Volga-Balt 214" adlı Panama bandıralı kuru yük gemisinin mürettebatından mühendis Shevchuk Stanislav, kendilerini kurtaranlara teşekkür etti.

Stanislav ile 4 arkadaşının Samsun Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesindeki tedavisi sürdürülüyor.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Shevchuk Stanislav, kötü hava şartları nedeniyle yüksekliği 5 metreyi bulan dalgalar oluştuğunu anlattı.

Sabah saatlerinde dalgalara daha fazla dayanamayan geminin ön kısmının kırıldığını ve hızla batmaya başladıklarını ifade eden Stanislav, "Uyuduğumuz sırada olay meydana geldi. Gemi batmaya başladı. Termal kıyafetlerimiz olduğu için hayatımız kurtuldu." dedi.

Stanislav, geminin yaklaşık 5 dakika gibi kısa bir sürede battığını ve tüm mürettebatın suya atladığını belirtti.

Gemide bulunan iki küçük botun suya indirildiğini söyleyen Stanislav, "Dalga çok olduğu için o botlara herkes binemedi. Suda olanlar donmaya başladı. Suda yaklaşık 4 saat kaldık. Daha sonra kurtarma ekibi geldi. Başta Vali olmak üzere bizi kurtaran tüm yetkililere çok teşekkür ediyoruz. Olay gece olsa şansımız olmayabilirdi." diye konuştu.

Ailesine mesaj gönderen Stanislav, "Beni merak etmeyin. Çok üşüdüm ama şimdi çok iyiyim. Bizi kurtaran herkese çok teşekkür ediyorum. Çok tecrübeli bir ekiple çalıştılar." ifadesini kullandı.

Hayatta kalan mürettebattan bazıları da vücut ısılarını artırmak için suda sürekli hareket ettiklerini ve bu sayede kurtulmayı başardıklarını anlattı.

Bu saban Samsun açıklarında, 80 mil uzaklıktaki "8841644 IMO" numaralı, "Volga-Balt 214" adlı Panama bandıralı kuru yük gemisinden geminin battığına dair tehlike sinyali alınması üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığınca arama kurtarma faaliyeti başlatıldı.

Olayda 6 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi ise kurtarıldı. Kuru yük gemisinin mürettebatından 4 kişiyi, Karadeniz'de arama çalışmaları devam ediyor. Sahil Güvenlik Komutanlığına ait Dost Gemisi bölgede, havadan ve denizden arama çalışmalarını sürdürüyor.

Diğer taraftan mürettebatın tedavilerinin sürdüğü Samsun Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekim Vekili Ede Türe, gazetecilere, hastanelerinde 5 kişinin tedavi gördüğünü sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.

Samsun Valisinden açıklama:

Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun açıklarında batan gemide 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 7 kişinin de kurtarıldığını açıkladı.

Vali Kaymak, Samsun'un 80 mil açığında batan Panama bandıralı gemiden kurtarılan ve Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören mürettebatı ziyaretinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, gemiden 7 kişinin sağ kurtarıldığını söyledi.

Kaymak, "Kurtarma faaliyetleri, Sahil Güvenlik helikopteri, bir uçak, bir arama kurtarma gemisi, 2 Sahil Güvenlik botu ve Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait helikopterle devam ediyor. Bahse konu gemide 2 Azeri, 11 Ukraynalı olmak üzere 13 personel bulunuyor." dedi.

Yük gemisinde 3 bin 300 ton kömür bulunduğunu aktaran Kaymak, geminin Yeşilyurt Limanı'na geldiğini belirtti. Kazazedeleri ziyaret ettiğini, hepsinin sağlık durumunun iyi olduğunu vurgulayan Kaymak, şöyle devam etti:

"Burada 4 kişi var. Biri Sahil Güvenlik'te, biri de helikopterle inmek üzere. 7 kazazedeyi sağ olarak kurtarmış olduk. Kendilerini ziyaret ettim. Kendileri de diğer arkadaşlarını merak ediyor. Ben kurtarma faaliyetlerinin devam ettiğini söyledim. 2-3 kazazedeyi aileleriyle görüştürdüm. Kendi telefonumdan annelerini, babalarını aradılar. Diğerlerini de arkadaşlara söyledim, aileleriyle görüştürmeye çalışıyorlar. "

Kaymak, olayla ilgili adli tahkikatın başladığını, hayatını kaybedenlere otopsi yapılacağını dile getirerek, "Bir an önce kazazedeler ailelerine ulaşmak, evlerine gitmek istiyor. Bunun için hızlı şekilde olaya müdahale etmeye çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Bir kazazedenin, çok hızlı bir dalga çarpınca geminin baş tarafının koptuğunu, kendilerini can simitlerine zor attıklarını söylediği aktaran Kaymak, şunları kaydetti:

"Aşırı soğukta ilk yarım saatte birkaç arkadaşlarının öldüğünü söylüyorlar. Sahil Güvenlik Komutanlığını ve kurtarma operasyonuna katılanları tebrik ediyorum. Çok başarılı bir operasyon olduğunu düşünüyorum. Olay yerine vardığımızdan itibaren önce sağ olanlara müdahale edildi. İzmir'den uçak geldi. Skorsky helikopteri olay yerine ulaştı. Deniz dalgalı olunca botlar olay yerine geç gelebildi. Botları beklemeden helikopterle ciddi bir kurtarma operasyonu yapıldı. Arkadaşları tebrik ediyorum. Ölenlerin ailelerine sabır diliyorum."

Vali Kaymak, kazazedelerin hepsinin sağlık durumunun çok iyi olduğa işaret ederek, "Hepsi benimle düzgün şekilde diyalog kurdu. Maalesef 6 kişi biz varıncaya kadar ölmüştü. Sağ olanların hepsini kurtardık. Şimdi ölüleri almaya çalışıyoruz. Gemi tamamen suya gömüldü. Şu an geminin bulunduğu yer 2 bin metre derinlikte. Geminin kaptanı da yaşamını yitirdi." diye konuştu.

Gemi ile batan mürettebat olduğu yönünde endişeleri bulunduğu ama bu yönde bir bir bilgi olmadığını belirten Kaymak, "Kurtarma botu orada arama kurtarma çalışmasına devam edecek. Bizdeki bilgi 13 kişilik mürettebat olduğu yönünde." değerlendirmesinde bulundu.

gemi samsun