TBMM'den Moskova Antlaşması videosu

TBMM, 16 Mart 1921'de imzalanan Moskova Antlaşması'nın yıl dönümü için videolu bir paylaşım yaptı. Video tarihi Moskova Antlaşması'ndan kesitler sunuyor. TBMM'nin paylaştığı video Moskova Devlet Üniversitesi Konuk Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Perinçek arşivine ait.

TBMM'den Moskova Antlaşması videosu

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti arasında 16 Mart 1921'de imzalanan Moskova Antlaşması'nın yıl dönümüne özel videolu bir paylaşım geldi.

TBMM Meclis Başkanı Mustafa Şentop da antlaşmanın yıl dönümü dolayısıyla, TBMM Toplantısı'nda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

- Bizi tam bir asır önceye götüren bu görüntü siyasi veya tarihi mülahazaların ötesinde zamanın ruhunu bu güne taşıyor. Tarih kitaplarımızda okuduğumuz yüzlerce sayfaya bu görüntülerle birlikte yeni bir anlam yüklüyor ve o gün kameraya yansıyan masanın iki tarafı arasındaki samimi anları ve dostluğu hatırlıyoruz.

- Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda büyük emeği geçen Ali Fuat Cebesoy, Rıza Nur ve Yusuf Kemal Tengirşenk TBMM'yi temsilen masanın bir tarafında yer alırken diğer yanda Rusya'yı temsilen Dışişleri Komiseri Georgy Chicherin ile birlikte aslen Kumuk Türkü olan ve Vlademir Lenin'in yakın çalışma arkadaşlarından Celalettin Korkmazov bulunuyor.

- Zor zamanlarda birbirine destek olan iki milletin ve onları temsil eden isimlerin antlaşmaya verdikleri isim de görüntülerdeki samimiyeti yansıtıyor: Türkiye-Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti Dostluk ve Kardeşlik Antlaşması.

- Bu vesileyle görüntünün günümüze kadar ulaşmasını sağlayan Rus Devlet Arşivlerine ve Mehmet Perinçek'e de teşekkür ederiz.

türkiye rusya tbmm türkiye cumhuriyeti mustafa şentop tarih Türkiye Büyük Millet Meclisi Ali Fuat Cebesoy mehmet perinçek 16 Mart 1921 Moskova Antlaşması 16 Mart 1921 Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti Moskova Antlaşması Dostluk ve Kardeşlik Antlaşması