Irak'ta son durum

IŞİD terör örgütüne karşı geniş çaplı operasyonlar yürüten Irak ordusu, Selahaddin kentinin de kontrolünü sağladı. Temmuz ayında hükümetten çekilen Kürt bakanlar, görevlerine döneceklerini açıkladı. Görevini Haydar Abadi'ye devreeden Başbakan Nuri El Maliki'nin bakanların hamlesine yanıtıysa sert oldu. Maliki, "Irak'ın bütünlüğünü savunmayanlar hükümette yer alamaz" dedi.

Irak'ta son durum

Irak ordusunun terör örgütü IŞİD'e operasyonları bugün de devam etti.

Mahmur Kampı ve Musul Barajı'nı IŞİD'den geri alan ordu, bugün de Selahaddin kentinde yeniden kontrolü sağladı. Ordunun Tikrit’in güneybatısındaki Şişin bölgesini de kurtardığı öğrenildi.

Ordunun sahada IŞİD'e karşı operasyonları sürerken, siyasi arenada da gelişmeler ivme kazandı.

Başbakan Nuri el Maliki'nin görevini Haydar Abadi'ye teslim etmesinin ardından yeni hükümet kurma çalışmaları hızlandı. Temmuz ayında yönetimden çekilen Kürt bakanlar Abadi hükümetinde yer alacaklarını duyurdu.

Reuters'e konuşan eski Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, "Bağdat’a Dışişleri Bakanı olarak geri döneceğim" dedi. Zebari, yeni hükümette tüm etnik ve dini grupların temsil edilmesini de şart koştu.

Kürt bakanların geri dönüş hamlesine eski Başbakan Nuri el Maliki'nin yanıtıysa sert oldu. Maliki, "Irak'ın bütünlüğünü savunmayanlar, silahlı grupları destekleyenler, mezhepçilik yapanlar ve dış bağlantıları olanlar kurulacak Irak hükümetinde yer alamaz." dedi.

Maliki, bazı siyasi grupların hükümete katılma konusunda kendi şartlarını dayatmaya çalıştığını da belirtti. Maliki Abadi'den, bu şartlara boyun eğmemesini, yeni hükümeti bir an önce kurmasını istedi.

Öte yandan İtalya Başbakanı Matteo Renzi Bölgesel Kürt Yönetimi'yle görüşmek üzere Erbil'e ulaştı. Geçtiğimiz günlerde Bağdat'ta Maliki ve Abadi'yle temasa geçen Renzi'nin Kürt yönetime askeri ve insani yardım konusunun gündemde olduğu öğrenildi.

ulusalkanal.com.tr

ırak terör ışid