AİHM, Perinçek-İsviçre Davası'nda önemli gelişme

AİHM, Perinçek-İsviçre Davası'nda önemli gelişme

İsviçre, İşçi Partisi Lideri Doğu Perinçek'in, Ermeni soykırımı yalanını bozguna uğratan AİHM kararını temyize götürdü. Mahkeme, "soykırım yoktur" kararını temyiz eden İsviçre'nin başvurusunun gündeme alınmasına karar verdi.

Mahkemenin bu kararı, usule ilişkin bir ön inceleme niteliği taşıyor. Yani temyiz gerekçelerinin haklı bulunması anlamına gelmiyor. İlk derece mahkemesi niteliği taşıyan 5 yargıçlı kurulun verdiği bu kararın ardından Perinçek ve avukatlarına temyiz başvurusu hakkındaki görüşleri sorulacak.

Eğer bu kurul, temyiz başvurusunu kabul ederse, dosya temyiz kararını verecek olan 17 üyeli Büyük Daireye gidecek. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne bağlı Büyük Daire, daha sonra kesin kararını açıklayacak. AİHM'in Perinçek-İsviçre Davası'nda verdiği "Soykırım yoktur" içerikli kararın temyiziyle ilgili kesin hüküm ise 5 Kasım'da verilecek. Perinçek'in avukatı Mehmet Cengiz, kararla ilgili kendilerine henüz bir tebligat yapılmadığını açıkladı.

Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan da açıklama geldi. Dışişleri temyiz başvurusunun siyasi amaçlarla yapıldığını vurguladı. Bakanlık Sözcüsü, "İsviçre, tamamen siyasi saiklerle davayı Büyük Daire’ye taşımıştır" dedi.

Açıklamada, temyizde AİHM'de alınan ilk karardan farklı bir sonucun çıkmayacağı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "17 Aralık 2013 tarihli karardan farklı bir sonucun çıkması düşünülemez. Böylelikle bir kez daha, tarihin ve hukukun siyasileştirilmesine yönelik girişimlere karşı gerekli cevap verilmiş ve demokratik toplumların yapıtaşı olan ifade özgürlüğünün teminat altında olduğu kuvvetli bir şekilde teyit edilmiş olacaktır." denildi.

ulusalkanal.com.tr