TGB hazırladı! 10 maddede üniversite kayıtları
Türkiye Gençlik Birliği, öğrencilerin üniversite kayıt rehberini oluşturdu. Öğrenciler 10 soruda, üniversite kayıt işlemleri için kendilerine gereken bütün cevapları yayımlanan bu rehberde bulacaklar.
23 Temmuz’da yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversiteye yerleşme telaşı başladı. Binlerce öğrenci üniversiteye kayıt olmak için yapması gerekenleri araştırıyor. Geçtiğimiz yıl pilot üniversitelerde uygulanmaya başlayan, bu yıl ise tüm devlet üniversitelerinde uygulanacağı açıklanan elektronik kayıt sistemi cevaplanması beklenen soruları da beraberinde getirdi.
Türkiye Gençlik Birliği (TGB), resmi açıklamaları gözeterek 10 maddede üniversite kayıt rehberini açıkladı. Ön kayıt tarihlerinden yurt bilgilerine kadar kayıt işlemleri sırasında öğrencilerin ihtiyacı olacak tüm bilgileri içeriğinde barındıran bu rehber, yeni başlayanlar için ilk yardım niteliğinde.
TGB’nin resmi internet sitesinde yapılan açıklamada “Her zaman karmaşık olarak gösterilmiş üniversite kayıtlarını bizimle beraber çok kolay bir şekilde gerçekleştireceksiniz. Hiç endişe etmeyin, yeni bir gezegen keşfetmiyoruz, sadece üniversiteye kaydoluyoruz” denilerek öğrencinin her türlü derdine10 maddede çözüm olanağı sunuluyor.
İşte 10 maddede üniversite kayıt rehberi:
1) Üniversite kayıt tarihleri ne zaman?
ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıt işlemleri bütün üniversitelerde 3-7 Ağustos tarihlerinde yapılacak.
2) Elektronik kayıt uygulaması tüm üniversiteler için geçerli midir?
2014-2015 eğitim öğretim döneminde 32 devlet üniversitesinde başlatılan e-kayıt uygulaması bu yıl tüm devlet üniversiteleri için geçerli olacaktır. Uygulama, vakıf üniversitelerini kapsamamaktadır.
3) Elektronik kayıt tarihi ne zaman?
Elektronik kayıtlar 28 Temmuz-5 Ağustos arasında yapılacaktır.
4) Elektronik kayıt işlemini nasıl yapacağım?
https://www.turkiye.gov.tr/ adresinde e-hizmetler bölümü altında yer alan 'Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı' başlığı altında açılacak olan 'Üniversite E-Kayıt' seçeneğini tıklayarak kayıt işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Kaydınızı tamamladığınızda kayıt olduğunuzu gösterir barkotlu çıktı da alabilirsiniz.
5) Elektronik kayıt zorunlu mudur?
E-kayıt zorunlu değildir, isteğe bağlıdır. Elektronik ortamda kaydınızı yapabildiğiniz gibi üniversiteye giderek de kaydınızı yapabilirsiniz.
6)Üniversiteye kayıt olmak için elektronik kayıt yeterli midir?
Elektronik kayıt yaptırdıysanız tekrar üniversiteye giderek kayıt yaptırmanıza gerek yoktur. Tek başına yeterlidir. E-kayıt işleminin ardından üniversitelerin duyurduğu tarihlerde ders kayıtlarınızı yaparak eğitiminize başlayabilirsiniz.
7) Ek yerleştirme başvuru ve kayıt tarihleri ne zaman?
Ek yerleştirme başvuruları 17-21 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Kayıtlar ise 31 Ağustos-4 Eylül arasında.
8) Kayıt için gerekli belgeler nelerdir?
-Diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
-12 adet 4, 5 cm×6 cm boyutunda fotoğraf
-Katkı payının/öğretim ücretinin ödendiğini gösterir belge
-Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı ya da üniversite tarafından onaylı suretleri
*ÖSYS ile bir yükseköğretim kurumuna yerleşen yükümlülerin askerlik durumları üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr/ adresinden görülebilecektir.
9) Yurt başvuruları ne zaman başlıyor?
2015-2016 eğitim öğretim yılında Lisans Yerleştirme Sınavına girerek ilk defa herhangi bir yükseköğretim kurumuna girmeye hak kazanan hazırlık ve 1. sınıf öğrencileri yurt başvurularını 29 Temmuz-12 Ağustos tarihlerinde www.kyk.gov.tr adresinden yapabilecek.
10) Yurtlarla ilgili detaylı bilgilere nereden ulaşabilirim?
Üniversitenizin bulunduğu şehirdeki tüm yurtlara internet sayfaları üzerinden ulaşabilirsiniz. Ancak kararınızı vermeden önce bir bilene danışmanızı öneririz. Üniversitelerdeki TGB temsilcilikleri her zaman yanınızda olacaktır.
ulusalkanal.com.tr