"Bölünmeye" karşı gözler MGK'da
Irak Bölgesel Yönetimi'nin bölünme referandumuna sayılı günler kala gözler, yarın yapılacak Milli Güvenlik Kurulu zirvesine çevrildi. Zirvede, Barzani'ye karşı ekonomik, ticari ve askeri yaptırım kararlarının alınması gündemde. Bu kapsamda, Habur sınır kapısının kapatılması, petrol boru hatlarına sınırlama getirilmesi ve askeri müdahale seçenekleri ele alınacak
Bölgesel yönetime önce "vazgeç" çağrısı yapıldı.
Barzani çağrılara kulak tıkadı, bölünme referandumunda ısrarcı oldu.
Ankara şimdi yaptırımları masaya koydu. Gözler, yarın yapılacak olan Milli Güvenlik Kurulu zirvesinde.
Zirve 27 Eylül'de toplanacaktı. Ancak Barzani'nin bölünme referandumu nedeniyle öne çekildi. Yarınki zirvede Irak Kürt Bölgesel Yönetimin geri adım atması için ekonomik, ticari ve askeri yaptırımlar masada olacak.
Yaptırımlar kapsamında Erbil Başkonsolosluğunun kapatılması ele alınacak. Bunun yanı sıra Habur sınır kapısının kapatılması veya geçişlerin kısıtlanması da tartışılacak.
Habur'la birlikte Derecik, Gülyazı ve Üzümlü sınır kapıları için de düzenlemeler gündeme gelebilir.
Ankara'nın elinde olan bir diğer yaptırım gücü ise petroller. Referandumdan sonra, bölgesel yönetimin petrolünü Ceyhan üzerinden Avrupa'ya taşıyan petrol boru hattında sınırlamaya gidilebilir. Erbil'den Şırnak'a döşenecek boru hattıyla doğalgazın taşınmasına yönelik proje de rafa kalkabilir.
Askeri alanda ise iki farklı senaryo gündemde. Bunlardan birincisi Türkiye'nin İŞİD'le mücadele kapsamında bölgesel yönetim güçleri Peşmergeye verdiği eğitim desteğini geri çekmesi. İkinci olarak da bölgedeki Türkmenlere yönelik müdahale durumunda Türkiye'nin askeri seçeneğe yönelebilme seçeneği masada duruyor. Zira Ankara TSK'nın 18 Eylül'de Habur sınır kapısında başlattığı askeri tatbikatla Erbil'e ilk mesajı vermişti.
Yaptırımların bir diğer ayağını ise ekonomi oluşturuyor. Bölgede satışa sunulan ürünlerin yaklaşık yüzde 50'si Türk malı. Türkiye, bölgeye yapılan yabancı yatırımlarda ilk 5 ülkenin içinde bulunuyor. Bu çerçevede Türkiye, bu bölge için yatırımlarını yeniden gözden geçirebilir.
ulusal.com.tr