Kumpastaki 43 ByLock'çu tutuksuz yargılanıyor

'İzmir Askeri Casusluk Kumpası' davasında 'ByLock' kullanıcısı olduğu belirlenen 61 sanıktan 43'ünün tutuksuz yargılandığı ortaya çıktı.

Kumpastaki 43 ByLock'çu tutuksuz yargılanıyor

FETÖ'nün şifreli haberleşme programı 'ByLock' kullandıklarına dair haklarında somut deliller bulunan 'İzmir Askeri Casusluk Kumpası' sanığı 43 ByLock'çu tutuksuz yargılanıyor FETÖ lideri Fetullah Gülen'in de şüpheliler arasında yer aldığı 'İzmir Askeri Casusluk Kumpası' davasında 'ByLock' kullanıcısı olduğu belirlenen 61 sanıktan 43'ünün tutuksuz yargılandığı ortaya çıktı. Beraatle sonuçlanan İzmir Askeri Casusluk davasında yargılanan kişilerin evlerinden çıktığı öne sürülen dijitallerle ilgili yanlı rapor hazırlayan firari sanıklar eski TÜBİTAK görevlileri Burak Akoğuz ve Süheyl Mustafa Keskin'in de 'ByLock' kullandıkları tespit edildi. 'İzmir Askeri Casusluk davası' ile 'usulsüz dinleme' davalarının tek bir dosyada birleştirildiği öğrenildi. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, birleştirilen dosya kapsamında aralarında Fetullah Gülen'in de bulunduğu 98 sanığın, örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock' kullanıcısı olup olmadıklarının tespiti için Emniyet'e yazı yazdı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı tarafından yapılan ByLock sorgulaması sonucu, 98 sanıktan 61'inin ByLock kullanıcısı olduğu belirlendi. Söz konusu 61 kişiden 43'ünün davada tutuksuz yargılandıkları anlaşıldı. Bunlardan 4'ü ise başka soruşturmalardan tutuklu. İzmir KOM Şube'den mahkemeye gönderilen 20 Nisan tarihli tespit tutanağında, söz konusu kişilerin sadece ByLock kullanıcısı olup olmadıklarına dair sorgulama yapıldığından, mahkemenin talep ettiği 'kimlerle ne sıklıkla görüşüldüğü' vb. bilgilerin mevcut olmadığı belirtildi.

KRİTİK İSİMLER LİSTEDE

ByLock kullanıcısı olduğu belirtilen sanıklar arasında İzmir Askeri Casusluk davasında yargılanan kişilerden ele geçirildiği öne sürülen dijitallerle ilgili yüzeysel, sahteciliklere değinmeden rapor hazırlayan eski TÜBİTAK görevlileri firari sanıklar Burak Akoğuz ve Süheyl Mustafa Keskin de yer aldı. Akoğuz'un aynı zamanda 'Kozmik Oda' soruşturmasında da şüpheli olduğu biliniyor. Kozmik Oda'da elde edilen 1.5 terabaytlık harddiski kopyaladığı iddia edilen Akoğuz, Balyoz, Poyrazköy ve Danıştay davalarında da 'yanlı raporlar' hazırlamıştı. Burak Akoğuz'un Arap Emirliklerine, Süheyl Mustafa Keskin'in de Hollanda'ya çıkış yaptıkları belirlenmişti. 'Usulsüz dinleme' davası kapsamında hakkındaki yakalama kararı FETÖ'cü hakim Serdar Ergül tarafından kaldırılan ancak daha sonra askeri casusluk kumpası kapsamında yeniden yakalama kararı çıkarılan eski İzmir İstihbarat Şube Müdürü Ramazan Karakayalı da ByLock kullanan sanıklardan. FETÖ'nün kritik polislerinden olduğu belirtilen firari sanık Karakayalı, ayrıca Ankara'da 'yasadışı dinleme, izleme, kişilerin ev ve işyerlerine gizli kamera yerleştirip kumpas kurulması'yla ilgili dava kapsamında da şüpheli. Yine aynı soruşturmada şüpheli olan ancak İzmir kumpasında tutuksuz yargılanan polislerden Selçuk Küçükaslan'ın da 'ByLock' kullanıcısı olduğu belirlendi.

'DOLAPÇI POLİS' TUTUKSUZ

ByLock kullanıcısı sanıklardan dönemin Mali Suçlarla Mücadele Büro Amiri Mehmet Emin Çakıcı Haziran 2016'da davada yargılanan 8 sanıkla birlikte tahliye edilmişti. Çakıcı'nın, İzmir Askeri Casusluk davasında yargılanıp beraat eden eski Deniz Üsteğmen Onur Süer'in evinde yapılan aramaya katılan Başpolis Adem Demir'e "Buzdolabının arkasına iyi bakın" talimatı verdiği ortaya çıkmıştı. İddianamede, buzdolabının üzerinde bulunan suçlama konusu harddisklerin Mehmet Emin Çakıcı'nın bilgisi dahilinde eve yerleştirildiği iddia ediliyordu.

Gamze Çınlar

Aydınlık

bylock