Dündar ve Gül davasında 'kapalı oturum'
Can Dündar hakim karşısına çıktı, 2’inci MİT Tırları davasında ilk celse görüldü. Duruşmada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakanlık ve MİT’in davaya katılma talepleri kabul edildi, dosya hakkında gizlilik kararı verildi. Amerika, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın aralarında olduğu 11 ülkeden bürokrat ve temsilcilerin Can Dündar’a destek için duruşmaya katılması dikkat çekti
2’inci MİT Tırları davası başladı, Can Dündar ve Erdem Gül hakim karşısına çıktı.
İlk duruşmada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakanlık ve MİT’in davaya müdahil olarak katılması kabul edilirken dosyaya gizlilik kararı verildi. Erdoğan, Başbakanlık ve MİT’in suçtan zarar görme ihtimali olduğu belirtildi.
Kararda dava dosyasında “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgiler” yer aldığını belirtildi. Mahkeme bu gizli bilgilerin üçüncü kişilerin eline geçme riskini gizlilik kararına gerekçe gösterdi.
Gizlilik kararı kapsamında duruşmaların kapalı yapılacak olması nedeniyle mahkeme salonu boşaltıldı. Salon boşaltılırken gizlilik kararına tepki gösterildi. Mahkeme sanıkların eşleri ile anne ve babalarının davanın içeriğini ifşa etmemek kaydıyla duruşmayı izleyebileceğine hükmetti.
Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün yargılandığı davayı CHP ve HDP Milletvekilleri ile birlikte Amerika ve Avrupa’dan 11 ülkenin temsilcileri izledi. Can Dündar’a destek için duruşmaya gelen büyükelçi, başkonsolos, konsolos ve bürokratlar salonda çektikleri fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaştı.
Kapalı oturum kararına karşın salonu terk etmeyen CHP ve HDP milletvekilleri nedeniyle duruşmaya duruşmaya devam edilemedi. Dava 1 Nisan'a erteledi. Mahkeme salonu terk etmeyen CHP'li Mahmut Tanal ve Gamze İlgezdi, HDP'li Hasip Kaplan, Garo Paylan ve eski milletvekili Süleyman Çelebi hakkında suç duyurusunda bulunma kararı verdi.
Haber: Özer Sürmeli
ulusalkanal.com.tr