Hocalı'da katledilen kardeşlerini andılar

Halkalı Azerbaycan Okulu, Hocalı katliamının yıldönümünde hayatını kaybeden 83 çocuk için anma töreni düzenledi. Öğrenciler katledilen çocukları maskelerle temsil etti

Zehra Ana Derneği’nin İstanbul Halkalı’da açmış olduğu Azerbaycan Okulu’nun öğretmenleri, 1 ve 2. sınıf öğrencileri ile dernek üyeleri dün Beyoğlu’ndaki Galatasaray Lisesi önünde Hocalı katliamının 23. yıldönümü nedeniyle etkinlik düzenledi. Azerbaycan Okulu’nun öğrencileri katledilen çocukların maskeleri, ellerinde Türk ve Azeri bayraklarıyla temsili olarak katliam gününü canlandırdı. Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermenistan’a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürüldüğü katliamda 106’sı kadın, 63’ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycanlı hayatını kaybetmişti. Katliam, 53 ülkenin üye olduğu Parlamentolar Birliği, 7 ayrı ülkenin parlamentoları ve ABD’nin 16 eyaleti tarafından insanlık suçu ve soykırım olarak tanınmıştı.

Fotoğraf: Aydınlık/Ezgi Hotalak

Basın açıklamasını okuyan Okul Müdürü Serdar Koca, “Ermenistan lobisi ve onun paralı propagandistleri, 100 yıllık tarihi trajik olaylar üzerinden güttüğü kindarlık ve belirsiz şikayetlerle Hocalı Katliamı hakkındaki gerçekleri devamlı olarak yok etmeye çalışıyor. Bu yıl Nisan ayında Ermeni liderleri ve onların lobicileri 100 yıl önce olan olaylar hakkında yönlerini yine size çevirecekler ama asla ‘Hocalı intikamı’ diye adlandırdıkları masum Azerbaycanlıların katlini nasıl acımasız ve kana susamış halde yaptıklarını size anlatmayacaklar” diye konuştu. Koca ayrıca “Hocalı katliamının suç faillerinin yargı ve adalet önüne çıkması için bu katliamın insanlığa karşı işlenen suç ve tam anlamıyla ‘Soykırım’ olarak tanımalarını istiyorum” şeklindeki dilekçenin imzalanması için çağrıda bulundu. (AYDINLIK)