3 NATO Askeri saldırıda hayatını kaybetti

Afganistan'ın doğusunda düzenlenen canlı bomba saldırısında 3 NATO askeri hayatını kaybetti. Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, saldırıda 1 ABD askeri ile 2 Afgan askerinin de yaralandığı belirtildi. Saldırıyı Taliban üstlendi.

ABD'nin, El Kaide ve terör bahanesiyle 7 Ekim 2001'de asker yığdığı Afganistan'da yeni bir intihar saldırısı düzenlendi.

Ülkenin doğusunda düzenlenen intihar saldırısında 3 NATO askeri hayatını kaybetti.

NATO'dan yapılan açıklamada "Kararlı Destek misyonunun 3 askeri, Afgan ordusuyla ortak devriye görevi sırasında canlı bombanın üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirmesi sonucu hayatını kaybetti" denildi.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada ise aynı saldırıda NATO bünyesinde görevli 1 ABD askeri ile 2 Afgan askerin yaralandığı ifade edildi.

Saldırıyı Taliban'ın üstlendiği belirtildi.

ABD, 11 Eylül saldırılarından 1 ay sonra 7 Ekim 2001'de Afganistan’ı işgal etmişti. Kamuoyuna yapılan açıklamada hedefin "El Kaide lideri Usame Bin Ladin'i yakalamak olduğu, operasyonun kısa süreceği açıklanmıştı.

Ancak ABD, 11 Eylül saldırılarının faili olarak gösterdiği Usame Bin Ladin'i yıllarca bulamadı. Bu bahene ile ülkeye asker yığmaya devam etti. Ladin'in, 10 yıl sonra 2 Mayıs 2011'de Pakistan'da saklandığı bir evde öldürüldüğü, cesedinin ise okyanusa atıldığı açıklandı.

Ancak 2010 yılında New York Times gazetesinin ortaya çıkardığı, 2007 tarihli bir Pentagon Belgesi, Afganistan işgalinin gerçek nedenini ortaya koyuyordu. Be belgede Afganistan için geleceğin en kıymetli madeni olarak tanımlanan Lityumun'un Suudi Arabistan’ı” ifadesi deniliyordu.

Elektronik cihazların pillerinde kullanılan lityum, maden alaşımlarında çok önemli bir rol oynuyor. Bunun yanı sıra geleceğin süper enerji kaynağı termonükleer füzyon reaksiyonları için gerekli.

İngiliz Independent Gazetesi, 21 Ağustos 2017 tarihli sayısında “Donald Trump, Afganistan’ın 1 trilyon dolar değerindeki maden kaynaklarını 16 yıllık savaşın tazminatı olarak görüyor” başlığını atmıştı.

ABD Başkanı Trump, seçimden önce Afganistan’daki birlikleri çekme sözü vermiş ancak seçimi kazandıktan sonra ülkeye daha fazla asker gönderme kararı aldığını açıklamıştı.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'de, ABD Başkanı Trump’a, ülkesine lityum dahil kıymetli madenler konusunda daha çok yatırım yapma çağrısında bulunmuştu.

ABD'nin asıl korkusu ise Çin, Rusya ve İran. Bu 3 ülke Afganistan’da değerli madenlerin çıkartılması ve enerji yollarının geliştirilmesi için büyük ticaret ve yatırımlar yapıyor.

Çin bu amaçla Yol ve Kuşak projesin hız verdi. Afganistan’ın yaklaşık 3 trilyon dolarlık mineral potansiyeli olduğu tahmin ediliyor.

ulusal.com.tr

saldırı Afganistan nato asker