Olağanüstü itiraz nedir, olağanüstü itiraz gerekçeleri neler?

AKP "Olağanüstü itiraz" hakkını kullanarak seçimlerin yenilenmesini hedefliyor. Peki "Olağanüstü itiraz" nedir ve hangi koşullarda yapılabilir? Uzmanların yanıtlarını haberimizde izleyelim.

İstanbul'da YSK'ya yaptığı başvurulardan sonuç alamayan AKP'nin yeni hedefi, "Olağanüstü itiraz" hakkını kullanmak.

Seçim sonuçlarına itiraz süreci 1 Nisan itibariyle ilçe seçim kurullarına yapıldı. Buradan çıkan kararlar ise 5 Nisan'da il seçim kurullarına taşındı. İl seçim kurulları kendisine gelen itirazları en geç 7 Nisan saat 17'de sonuçlandırdı.

Ardından da normal itiraz sürecine ilişkin sıra Yüksek Seçim Kurulu'na geçti. YSK için 8 Nisan'da başlayan itiraz başvuruları 10 Nisan saat 17'de sona erdi. YSK bu süre zarfı içinde 13 Nisan saat 17'ye kadar zamanı olmasına rağmen bazı itirazları karara bağladı. AKP İstanbul'daki tüm oyların yeniden sayılmasını istemiş, YSK sadece 51 sandık için sayılma kararı vermişti.

İlçe ve il seçim kurulları ile YSK'ya yapılan olağan itirazlar kapsamında istediğini alamayan AKP, "Olağanüstü itiraz" başvurusu yapmaya hazırlanıyor. Ancak AKP'nin bu hakkını kullanabilmesi için il seçim kurulunun belediye başkanı mazbatasını Ekrem İmamoğlu'na vermesi gerekiyor.

Peki, olağanüstü itiraz hangi gerekçelerle yapılabilir?

"Olağanüstü İtiraz yolu 298 sayılı kanunun 130'uncu maddesinde düzenlenmiş. Seçim sonucuna etki edecek müessir bir olay ve somut bir delille delillendirildiği zaman YSK olağanüstü itirazı değerlendiriyor. Neresi için bu olağanüstü itiraz yapıldıysa yenilenmesine karar verebiliyor."

Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Meltem Akyol, olağanüstü itiraz başvurusunun hangi durumlarda kabul edildiğine ilişkin geçmiş seçimlerden örnekler verdi.

"Ağrı'da YSK geçersiz oyların sayımı sırasında mühürlü olması gereken çuvalların açık olduğunu tespit etti. Seçimlerin yenilenmesine karar vermişti. Yalova'da yerel seçimlerde YSK oy kullanmaması gereken 7 tane seçmenin oy kullandığını tespit etti. sonuca etki eden bir sayısal durum ortaya çıkarttığı için yenilemeye gitti."

Akyol'a göre, AKP'nin gündeme getirdiği seçmen kaydırma konusuna ilişkin daha önce YSK gerekli düzeltmeleri yaptı.

"Buna ilişkin itirazlar da seçime katılan partiler tarafından yapıldı. Ve YSK bunları değerlendirdi düzeltmeleri yaptı. Seçmen listeleri Şubat ayında kesinleşti. usulsüzlük itirazı söz konusunu olamayacağını düşünüyorum."

HABER: GÜRKAN DEMİR

KAMERA: TANSEV KARA

ulusal.com.tr

AKP