Kavala krizi sürüyor: 10 Büyükelçi ''istenmeyen adam'' ilan edilebilir

Osman Kavala’nın serbest bırakılması için ortak açıklamaya imza atan 10 büyükelçinin zorlayıcı diplomasi ile karşı karşıya kalması bekleniyor. Ankara, önce büyükelçiliklerin bürokratik işlemlerini yavaşlatacak. Büyükelçilerin üst düzey randevu talepleri karşılanmayacak. Gerilimin sürmesi durumunda da son aşama olan büyükelçiler “istenmeyen adam” ilan edilecek.

Kavala krizi sürüyor: 10 Büyükelçi ''istenmeyen adam'' ilan edilebilir

10 büyükelçinin Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını istemesine yönelik ortak açıklamanın Ankara’da yankıları devam ediyor.

ABD başta olmak üzere 10 büyükelçi, Türkiye yargısına müdahale edilen adımın ardından Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Toplu olarak uyarılan ve Türkiye’nin tepkisi iletilen büyükelçilere Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tepkisinin ardından kısıtlamalar gündeme geldi.

- Söyledim Dışişleri Bakanımıza, bizim bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz. Türkiye’ye böyle bir ders vermek haddinize mi sizin?

Yeni Şafak Gazetesi’nin haberine göre Türkiye 10 büyükelçiye yönelik aşamalı hamleler yapacak. Büyükelçiler için bürokratik talep ve işlemlerini yavaşlatıcı uygulamaların devreye girmesi bekleniyor.

Türkiye ilk aşamada büyükelçilerin taleplerine olumlu yanıt vermeyecek. Üst düzey görüşme ve randevu istekleri reddedilecek.

10 ülke büyükelçi, Viyana Sözleşmesi’ndeki “bulunduğu devletin içişlerine karışmama” maddesini ihlal etti. Bu gerekçenin karşılığı ise büyükelçileri “persona non grata” yani “istenmeyen adam” ilan etmek. Ankara’nın elindeki bu seçeneğin gerilimin sürmesi halinde devreye alınabileceği değerlendiriliyor.

Türkiye’nin henüz “istenmeyen adam” aşamasından uzak olduğu belirtiliyor. Ankara, Osman Kavala hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının yerine getirilmesi yönündeki taleplerin konuşma zeminini Avrupa Komisyonu olarak görüyor.

erdoğan büyükelçi cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan osman kavala Soros istenmeyen adam büyükelçiler Dış işleri Mevlüt Çavuşoğlu