ABD'den Ayasofya açıklaması

Ayasofya'nın statüsü için 2 Temmuz'da duruşma yapılacak. Ayasofya'nın ibadete açılıp açılamaması karar bağlanacak. Konuya ilişkin ABD'den de bir açıklama yapıldı. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, "Türkiye hükümetini, Ayasofya'nın müze statüsünü devam ettirmeye çağırıyoruz" dedi.

ABD'den Ayasofya açıklaması

1934'ten bu yana müze olan Ayasofya'nın statüsü yargıya taşındı. Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camii olarak kullanılmasını talebini görüşmek için toplanacak.

Daha önce namaz 2005, 2008, 2016 yıllarında başvurular yapılmış,Danıştay'dan dönmüştü. Din ve vicdan özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesi ile 2018'de ise Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapıldı.

Başvuruyu yapan Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya'nın 1934'te alınan Bakanlar Kurulu kararındaki Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ait imzanın da sahte olduğunu ileri sürmüştü.

Dernek tekrar dava açtı. Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan dava için 2 Temmuz'da duruşma yapacak. Duruşmada davayı görüşecek, davacı derneğin iddialarını dinleyecek.

Yasa gereğince Dairenin, aynı gün ya da 15 gün içerisinde kararını açıklaması gerekiyor.

Türkiye'de gündem olan tartışamaya ABD'de dahil oldu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ayasofya ile ilgili açıkalama yaptı. Ayasofya'nın 1500 yıllık tarihiyle dini ifade ile sanatsal ve teknik dahiliğe bir örnek teşkil ettiğini söyledi.

Türkiye'ye Ayasofya'nın müze statüsünün devam ettirilmesi çağrısı yapan Pompeo, "ABD, Ayasofya'nın statüsündeki herhangi bir değişikliği, bu olağanüstü binanın mirasını ve binanın emsalsiz bir şekilde farklı inanç ve kültürlere köprü olarak insanlara hizmet kabiliyetini eksiltmek olarak görmektedir. Türkiye hükümeti ile dini ve kültürel alanların korunması da dahil, geniş çaptaki karşılıklı çıkar konularında birlikte çalışmaya devam etmek istiyoruz."

ulusal.com.tr

ayasofya