Tartışmalı bir düzenleme daha!...

Kişisel Verilerin Korunması Yasa Tasarısı... Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarı Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı yasalaşırsa, MİT, Jandarma ve Emniyet; Irk, etnik köken, siyasi düşünce, din, mezhep, dernek ve sendika üyeliği, sağlık ve cinsel hayatla ilgili veriler dahil her türlü fişlemeyi yapabilecek.

Tartışmalı bir düzenleme daha!...

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nda görüşülen Kişisel Verilerin Korunması Yasa Tasarısı Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu imzası taşıyan tasarıdaki düzenlemeler oldukça dikkat çekici. Tasarı yasalaşırsa, MİT, Jandarma ve Emniyet kişiler hakkında kapsamlı bir dosya arşivleyebilecek.

Düzenlemeye göre; kişilerin isminden telefon numarasına, araç plakalarından özgeçmişine, resim, görüntü ve ses kayıtlarından parmak izi gibi genetik bilgilerine kadar tüm veriler kayıt altına alınacak.

Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı veya cinsel hayatıyla ilgili verileri, gibi özel nitelikli kişisel verilerin işlenmesi yasak olacak. Ancak, kişinin açık rızasının olması durumunda bu veriler kayıt altına alınacak.

Kişisel veriler, kişinin açık rızası olmadan üçüncü kişilere ve yurtdışına aktarılamayacak. Ancak, siyasi parti, vakıf, dernek ve sendikalarla ilgili veriler ilgili kişinin açık rızası, yurdışında ve Kişisel Verilerin Korunması Kurulu’nun izniyle yurtdışına aktarılabilecek. İlgili ülkede yeterli koruma varsa kişinin rızası aranmayacak.

Polis, Jandarma ve MİT yasası kapsammına giren suçlar bu "veri koruması" dışında bulunacak. Bu hallerde kişilerin hak arama kapsamında yapacakları başvuruları da doğrudan reddedilecek.

Düzenleme yasalaşır ve yürürlüğe girerse daha önce işlenen kişisel veriler, 2 yıl içinde bu hükümlere uygun hale getirilecek. Uygunluğu olmayan veriler de yok edilecek. Ancak, usulsüz toplanan verilere karşı yurttaşlar itiraz ya da şikayette bulunamayacak.

ulusalkanal.com.tr

MİT yasa tasarısı jandarma adalet bakanlığı fişleme emniyet