Düşürülen Rus uçağı ile ilgili çarpıcı iddia

Düşürülen Rus uçağı ile ilgili Türkiye "defalarca ikaz edildi" dedi, Rusya ise "ikaz edilmediğini" öne sürdü. Bu çelişkili açıklamalar, "ikaz ve kilitleme anında, dışarıdan müdahale mi yapıldı?" sorusunu gündeme getirdi.

Düşürülen Rus uçağı ile ilgili çarpıcı iddia

Türkiye ve Rusya arasında yaşanan uçak krizinde, uçağa ikaz yapılıp yapılmadığı sorusu en önemli tartışma maddelerinden biri oldu.

Türkiye uçağın 5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen sınırı ihlal ettiğini açıkladı. Rusya ise kendilerine herhangi bir ikaz ulaşmadığını söyledi.

Bu çelişkili açıklamalar, "yapılan ikazlar dışarında müdahale ile engellendi mi?" sorusunu gündeme taşıdı. Askeri uzmanlar, Rus savaş uçağına ikaz ve kilitleme anında dışarıdan elektronik baskı yapılmış olabileceği belirtti.

Aydınlık gazetesine konuşan Havacı Albay Ziya İlker Göktaş ve Emekli Hava pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, "elektronik karıştırma" şüphesine dikkat çekti.

Göktaş, 10 kez uyarılmasına ve kilit atılmasına rağmen uçağın rota değiştirmemesinin "garip" olduğunu belirtti.

F-16'larda bulunan VTR'nin incelenmesi gerektiğini söyleyen Göktaş, "Türkiye ve Rusya'yı birbirine düşürdüler ve keyifle seyrediyorlar" dedi.

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Karataş da benzer şüphelere işaret etti. Karataş, "İkaz çağrılarını havadaki Rus ve Suriye uçakları radar üsleri de mi duymadı" diye sordu. Karataş, bölgedeki uçuşları engelleyebilebilecek temel elektronik etkilerin masaya yatırılması gerekitiğini ifade etti.

Orataya çıkan bu şüphe, "Rus uçağına dışarıdan elektronik karıştırma yapıldı mı? Yapıldıysa sinyal karıştırma yeteneğine hangi ülkeler sahip" sorularını da beraberinde getirdi.

ulusalkanal.com.tr

türkiye rusya düşürülen rus uçağı