Bilirkişi heyeti, facia raporunu mahkemeye sundu

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu. Faciada yangının ilk çıkış noktası olarak bilinen U3 bölgesine ilk kez girilerek araştırma yapıldı. Raporda, facianın başlangıç nedeni; "metan gazının zarar görmüş bir kabloyla kısa devre yapması" olarak gösterildi.

Bilirkişi heyeti, facia raporunu mahkemeye sundu

Soma faciasının son bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada bilirkişi heyetleri ve müfettişlerce ocakta 4 kez inceleme yapıldı.

Hazırlanan raporlara avukatlar tepki göstermişti. Şubat ayında Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı ve heyeti, tarafların avukatlarıyla facianın yaşandığı ocakta inceleme yaptı.

İnceleme sonrası bilirkişi heyeti, mahkemeye raporunu sundu.

Yangının ilk çıkış noktası olan U3 bölgesine de bu inceleme sırasında ilk kez girilmiş oldu.

İnceleme sonrası çıkan raporda, yöneticilerin basiretli davranmadığı ve facianın önlenmesi için gerekli önlemlerin alınmadığı belirtildi.

Raporda, yöneticilerin kömürün alım garantisinin albenisine kapılıp iyileştirme koşullarını yerine getirmedikleri tespiti de yer aldı.

İncelemeler sonrası; eski imalattan gelen metan gazlarının kısa devre yapan kablolardan tutuştuğu belirtildi. Alevlerin madenin içindeki kömür tozları, elektrik kabloları, ağaç tahkimatı ve plastik boruları yakmasıyla da, karbonmonoksit gazının ortaya çıktığı açıklandı.

Bilirkişi raporunun mahkemeye ulaşmasıyla dava 23 Ağustos'ta görülecek.

ulusalkanal.com.tr