''Çok kolay değişiyor''

Kumpas davalarında kullanılan dijital verilerle ilgili Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Cem Say çarpıcı açıklamalar yaptı. Hakimlere seslenen Say; "dijitaller delil olamaz" dedi. Say, daha önce de Ulusal Kanal kamerası önünde sahte dijital belgelerin nasıl üretildiğini anlatmıştı.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Profesör Doktor Cem Say davalara dayanak gösterilen dijital verileri Ulusal Kanal'a değerlendirdi.

Özel görevli hakimler, dijitalleri delil kabul ederken en önemli dayanakları üst veri bilgileriydi. Üst veri bilgilerinin hiçbir öneminin olmadığını vurgulayan Say, bunları "dosyaları ayırt etmek için klasörlere yapıştırılan etikeketlere" benzetti.

Say bu bilgilerin kolaylıkla çarpıtalabileceğini vurguladı.

Dava dosyalarındaki dijitallere dikkat çeken Say, yaratılma tarihinden önce değiştirilmiş görünen dosyaların bile delil kabul edildiğini hatırlattı.

Profesör Doktor Say, daha önce de bu duruma dikkat çekmek için Ulusal Kanal kamerası önünde sahte dijital belge oluşturmuştu.

İstanbul "Askeri Casusluk" davasında dijital verilerle mahkum edilen 43 kişinin özgürlük bekleyişi ise sürüyor. Yargıtay'ın onadığı dosyada esaretin sona ermesi için 6 aydır Anayasa Mahkemesi kararı bekleniyor.

ulusalkanal.com.tr

Balyoz kumpas boğaziçi üniversite cem say