"Üniversite Üniversiteyi Tartışıyor"

İlki, 11-12 Mart 2011 tarihlerinde gerçekleşen "Üniversite Üniversiteyi Tartışıyor' sempozyumunun ikincisi 20-21-22 Aralık tarihlerinde yine Boğaziçi Üniversitesi'nde Atatürkçü Düşünce Kulübü'nün ev sahipliğinde gerçekleşecek.

"Üniversite Üniversiteyi Tartışıyor"

ÜNİVERSİTE ÜNİVERSİTEYİ TARTIŞIYOR: 2. ULUSAL SEMPOZYUMU 20-21-22 ARALIK TARİHLERİNDE BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NDE!

Öğrenci-üniversite çalışanı-öğretim üyesi merkezli yeni üniversiteyi kurmanın yol haritasını gündeme taşıyacak olan sempozyum, tüm Türkiye çapından üniversite öğrencileri ve öğretim üyeleri, TGB, TÜMÖD, İstanbul Üniversitesi Öğretim Elemaları Derneği, Bilim ve Ütopya dergisi, Eğitim-İş 4 No'lu Şubesi de katılacak.

ÖZGÜRLÜK İÇİN BİLİM, BİLİM İÇİN MÜCADELE YÜRÜYÜŞÜ

Türkiye'de yüzü aşkın üniversitede çalışmalarının yürütüldüğü sempozyum sürecindeki 21 Aralık Cumartesi günü ise, Kadıköy Moda-Rıhtım arasında gerçekleştirilecek olan Özgürlük İçin Bilim Bilim İçin Mücadele yürüyüşü ardından Rıhtım'da bir miting düzenlenecek.

Üniversite Üniversiteyi Tartışıyor Sempozyumu kapsamında üniversitelerdeki çalışmalardan öne çıkan etkinlikler ise şöyle:

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Yıldız Teknik Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü "Bologna İs Coming" başlıklı Bologna ile Mücadele süreçleri kapsamında, İnşaat Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe ve Haliç Üniversitesi öğretim üyesi Doç Dr Nevzat Evrim Önal ile Bologna ve Mühendislik eğitimi üzerine Söyleşi gerçekleştirildi.

Nedir Bu Bologna?

Bologna Bildirgesi’ne göre ‘Avrupa Sermayesini, ABD ve Japonya küresel pazarlarıyla rekabet edecek konuma hazırlamak’ amaçlarıyla getirilen bir eğitim modeli. Açıkça belirtildiği üzere üniversite öğrenimini halkçı-devletçi bir yapıdan, piyasa rekabetinin ihtiyaçlarının belirleyici olduğu bir yapıya büründürme modelidir. Avrupa Birliği Uyum Süreci adı altında birçok yapıda değişikliklere giden siyasal yapı eğitim alanındaki değişimi Bologna olarak bizlere sunuyor. Piyasa ihtiyaçlarına göre şekillenen eğitim modeli, halkın ihtiyaçlarını göz ardı eden, sanayiye isçi yetiştiren, bilimden uzak bir hal alacaktır. Piyasa arzıdır müfredatı belirleyen ve ya bölümleri. Ya da okulu kaç senede bitirecek olduğunu, hocaların sana ne öğretmesi gerektiğini gibi bir çok şey sıralayabiliriz.

Bir diğer dikkat çeken konu ‘Yönetsel ve Mali Özerklik’ şartı. Vakıf Üniversitelerindeki mütevelli heyetlerine benzer organların belirleyici olacağı öngörülüyor. Bu heyette vali yardımcıları, şirket yöneticileri, bölgedeki vergi rekortmenleri, bağışçılar, özel güvenlik(veya polis) gibi doğrudan eğitimle alakası olmayan kişi ve kurumlar yer alıyorlar. Öğrenci dışında her unsuru görebileceğimiz bu heyetin sınırsız denebilecek yetkileri var. Rektörü ve dekanları atamaya, sözleşmeli öğretim üyelerinin maaşlarını belirlemeye ve üniversite arazilerinin satışına kadar.

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAÇKA KAMPÜSÜ'NDE BİR ŞEYLER OLUYOR!

İTÜ TGB Maçka Öğrencileri tarafından oluşturulan "Luzırs of Profişınsi" ekibi İTÜ'de "hazırlık sınavı ve beklemeli öğrenci sorunuyla" ilgili ilk çalışmasını gerçekleştirdi.

İlk yılın sonunda hazırlığı geçemeyen öğrenciler "hazırlık beklemeli" sayılıyor ve öğrencilik haklarından mahrum bırakılıyor. Öğrencilerin en sık karşılaştığı sorunlar İTÜ yurtlarından atılmak, sağlık güvencelerinin olmaması ve derslere alınmamak. Derslere alınmayan öğrenciler, sınavlara bütün yıl boyunca okulun açtığı yahut özel eğitim veren kurslarla hazırlanıyor.

Söz konusu sorunlara çözüm aramak için başlatılan çalışma kapsamında doldurdukları dilekçelerle şikayetlerini bildiren öğrenciler, hazırlığın sorunlarını tartıştı. Ayrıca 13 Aralık Cuma günü geniş katılımlı bir forum düzenleme ve destek için okutmanlarla görüşme kararı alan çalışma ekibi, mücadelenin çözüm alanına kadar süreceği kararlılığının altını çizdi.

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ

Kırıkkale Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu, tanıtım günleri kapsamında Fen Edebiyat Fakültesi kantininde stant açtı. Başlatılan stant çalışmasında, 20-21-22 Aralık'ta Boğaziçi Üniversitesinde gerçekleşecek olan "Üniversite Üniversiteyi Tartışıyor" sempozyumuna çağrı yapıldı.

Kırıkkale Üniversitesi ADK'nın Yaptığı Açıklama:

AKP'nin YÖK taslağına karşı geçen yıl yürüttüğümüz kampanyayı bir adım öteye taşıyoruz. Gerici ve piyasacı yüzünü ifşa ettiğimiz taslağa karşı toplumun ihtiyaçlarına yönelik, bilimin özgür olduğu bir üniversite talebimizin altını somut tartışma ve modellerle dolduracağız. Demokratik üniversite mücadelesinin üst aşamalarına doğru tırmanıyoruz. Çünkü bilincindeyiz: Özgürlük için bilim, bilim için mücadele!

EGE ÜNİVERSİTESİ

Ege Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu Mühendislik Fakültesi çalışma grubu Poğa'çay'a Talim, dün 12.00-13.00 arasında öğrencileri müşteri olarak görmeyen, kar amacı gütmeyen kafeyi kurdu. Hergün aynı yerde Gıda Cafe karşısında olacak.

Ege Üniversitesi'nde ayrıca "Gericiliğe İnat, Özgürleşecek Sanat" sloganıyla herkesin yaratacılığını sergileyebileceği, özgürlüğün hakim olduğu bir sanat sokağı oluşturuldu.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

İstanbul Üniversitesi'nde Atatürkçü Düşünce Kulübü'nün öğrencilere yaptığı anket sonucunda, öğrencilerin okuldaki kantinin dışarıda soğukta olmasından, oturacak yerlerinin yetersizliğinden ve kantinin yetersiz geldiğinden ve çok sıra olduğundan şikayetçi oldukları ortaya çıkınca, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi Atatürkçü Düşünce Kulübü Abdullah Cömert Kantinini kurdu.

ulusalkanal.com.tr

üniversite Atatürkçü Düşünce Kulübü Boğaziçi Üniversitesi