BMGK toplandı

Rusya'nın talebi ile toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde Astana zirvesinin sonuçları ve İdlib'deki gelişmeler değerlendirildi. Türkiye, İdlib için ateşkes çağrısını yinelerken, İngiltere'den Türkiye'ye destek açıklaması geldi. Amerika ise Suriye'de şiddetin durdurulamadığı gerekçesiyle Astana sürecinin başarısız olduğunu savundu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Rusya'nın talebi üzerine Tahran'da yaptığı zirvenin sonuçlarını ve İdlib'deki gelişmeleri görüşmek üzere toplandı.

BM Genel Sekreteri Guterres, Türkiye, Rusya ve İran'a İdlib'de savaşı önleme ve sivillerin korunması için hiçbir çabayı boşa çıkarmama çağrısı yaptı.

Türkiye ise BM'de İdlib için ateşkes çağrısını yineledi. Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu Tahran zirvesine ilişkin de konuştu. Astana görüşmelerinin Suriye'de şiddeti azaltmak ve siyasi sürece hız kazandırmak için yapıldığını hatırlattı. Sinirlioğlu, İdlib'de bütün askeri operasyonlara son verilmesi ve ateşkes çağrısını yineledi.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Pierce, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Wall Street Journal'da İdlib ile ilgili kaleme aldığı makaleye atıfta bulundu 'Erdoğan'a kesinlikle katılıyoruz'' dedi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de Rusya ve Suriye hükümetinin İdlib'deki saldırılarında roketler kullanıldığını, hastanelerin hedef alındığını öne sürdü.

Rusya'nın İdlib'deki felaketi durdurma gücü olduğunu ifade eden Halley ''Esad, Rusya ve İran'ın bu yolda devam ederse sonuçları vahim olacak" iddiasında bulundu.

Tahran zirvesini'de değerlendiren Haley ''Astana süreci başarısız oldu, şiddeti durduramadı ve siyasi süreci destekleyemedi'' diye konuştu.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre da Suriye'de krize siyasi çözüm bulunmadan ülkenin yeniden inşa edilmesine destek vermeyeceklerini söyledi.

ulusal.com.tr