Rusya'ya Libya'da kumpas iddiası

Rusya'nın Libya'daki varlığı ile ilgili Libyalı Şeyh Farac Balak dikkat çeken bir açıklama yaptı. Moskova'nın Libya'daki öncelikli amacının tutuklanan Rus sosyologların serbest bırakılması olduğunu söyledi. Rusya'yı Libya'ya sürükleyen bu olayla ilgili de UMH İçişleri Bakanı Fethi Başağa’nın parmağı olduğuna dikkat çekti.

Rusya'ya Libya'da kumpas iddiası

Libya içi denklemler ve bölge aktörleri sık sık gündemde. Krizin başından bu yana öne çıkan, Atlantik basının hedef tahtasına koyduğu Rusya... Moskova darbeci Hafter'e askeri ve mali destek vermekle suçlandı.

Konu her gündemde geldiğinde Kremlin yalanladı. Bölgede arabaluculuk yaparak istikrar dışında bir niyetin olmadığı belirtildi.

Türkiye'nin desteği ülkenin bölünmesini engellemeye çalışan resmi Ulusal Mutabakat Hükümeti ise Rusya'nın diyalog çağrılarına olumlu yanıtlar verdi. Şimdilerde Rusya'nın bölgedeki varlığı yine gündemde.

Libya’nın Batı Bölgeleri Aşiret ve Şehirlerinin Koordinatörü Şeyh Farac Balak, Rusların Libya’ya gelişinin doğru aktarılmadığını söyledi. Moskova'nın, bölgedeki selefi RADA güçleri tarafından tutuklanan 2 Rus sosyolog için bölgede olduğunu açıkladı.. Rusya'nın sosyologların serbest bırakılması için bölgede olduğu ifade edildi.

Mitiga Havaalanı dahil başkentte kritik noktaları kontrol eden ve "ahlak zabıtalığı" yapan RADA güçleri üzerindeki etkili isimin ise UMH İçişleri Bakanı Fethi Başağa olduğu biliniyor. Balak'a göre bu bir kumpas ve bu yüzden Rusya UMH'ye karşı Hafter'e yöneltildi.

Libya’nın Batı bölgelerindeki aşiret ve şehirlerin koordinatörü, Rus sosyologların serbest bırakılmasının iç savaşın sonlandırılmasında olumlu bir rol oynayacağını vurguladı.

Rusya’nın Milli Değerlerin Korunması Vakfı’nın iki çalışanı sosyolog Maksim Şugaley ve çevirmeni Samer Hasan Ali Sueyfan devlet başkanlığı seçimlerine müdahale suçlamasıyla Mayıs 2019’da tutuklanmış ve Mitiga Cezaevi’ne konmuşlardı.

ulusal.com.tr

rusya libya