İtalyan merkez sağ basını Erdoğan'a yükleniyor

İtalyan merkez sağ basını Erdoğan'a yükleniyor

Bildiğiniz üzere Avrupa basınında Erdoğan Hükümeti'nin son dönemde yürürlüğe sokmak istediği yasalara yadınamayacak bir tepki var.

İtalyan medyasında sol eğilimli gazeteler, Gezi olaylarından beri sert bir kullandıkları Erdoğan eleştirilerini bilhassa internet ve MİT yasaları konusunda da sürdürdüler.

Bununla birlikte, son dönemde sadece sol eğilimli gazetelerin değil, aynı zamanda merkez-sağ basının da Erdoğan Hükümeti'ne yüklendiği gözlendi.

Merkez sağdan gelen eleştirilerin en anlamlısı, İtalyan İşverenler Federasyonu Confindustria'nın günlük gazetesi Il Sole 24 Ore Gazetesi'nden geldi.

Birkaç gündür Erdoğan Hükümeti'ni adeta hedef tahtasına oturtan Il Sole 24 Ore yazarlarından Vittorio da Rold, 26 Şubat tarihli yazısında "Erdoğan Hükümeti, hakimlerin bağımsızlığı ve internet ile ilgili özgürlük düşmanı yasalar hazırlıyor" başlığını kullandı. Da Rold, yazının devamında "uluslararası kamuoyu atılan bu otoriter adımları şüpheyle izliyor; Erdoğan, eski müttefiki olan karanlık dini lider Gülen ile olan çatışmasında bireysel hakları görmezden geliyor" ifadelerini kullandı.

Aynı gazetenin Erdoğan'ı eleştiren başka bir yazarı Alberto Negri ise "Ankara'nın sultanı koltuğundan oluyor" başlığını attığı yazısında Erdoğan'ın "otoritesini Hakan Fidan'ın faaliyetleriyle yeniden sağlamaya" çalıştığını belirtti ve ABD'li eski büyükelçi James Jeffrey'in "Orta Doğu'da işler böyledir, tam olarak onlar (Erdoğan ve Fidan) gibi düşünmesek de onlarla birlikte çalışırız; bu, doğaldır" ifadelerine yer verdi.

Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülkelerden biri olan İtalya'nın işverenlerinin sesi olarak niteleyebileceğimiz bir gazetede bu nevi yazıların yayımlanmasının anlamlı olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Aytekin Kaan Kurtul

ulusalkanal.com.tr