Uyuşturucu terörü iç savaşa dönüşüyor

Meksika’da uyuşturucu kartelleriyle “Halk Savunma Grupları” arasında yer yer süren çatışmalar yayılma tehdidi gösteriyor. Son olarak geçtiğimiz hafta boyunca Michoacán eyaletinde yoğun çatışmalar yaşandı.

Uyuşturucu terörü iç savaşa dönüşüyor

Ülkenin orta-batı noktasında Pasifik kıyısındaki eyalette hakim olan “Tapınak Şövalyeleri” adlı uyuşturucu karteli üyeleriyle Halk Savunma Grubu arasında çıkan çatışmalarda onlarca kişi hayatını kaybetti. Hükümete bağlı askeri birliklerin müdahale etmesiyle hafifleyen çatışmalarda son olarak dün Kartel şeflerinden birinin daha milis güçleri tarafından öldürülmesiyle tansiyon yükseldi.

Meksika’da günde ortalama 80 ölüme neden olan uyuşturucu terörüne karşı sivil halkın katılımıyla örgütlenen Halk Savunma Grupları henüz yasal bir statüye sahip değil. Son bir yıl içinde hızla yayılan bu gruplar aslında uzun yıllardır süren devletin otorite boşluğunda ortaya çıktı. Michocán gibi geleneklerine bağlı bir eyalette halkın büyük desteğine sahip.

Halk Savunma Gruplarının da eyaletlere egemen olmaları durumunda uyuşturucu çetelerine dönüşebileceğinden kaygı duyuluyor. Federal hükümet milis güçlere silah bırakma çağrısında bulunurken Halk Savunma Güçleri liderleri bunu kesin biçimde reddetti.

ulusalkanal.com.tr

uyuşturucu iç savaş meksika