Partiler üçüncü tura odaklandı

Meclis Başkanlığı seçimi 28 Haziran'da yapılacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hükümeti kurma görevini Meclis Başkanlığı seçiminden önce vereceği yönündeki iddiayı yalanladı. Taktiklerini belirleyen partiler de özellikle seçimin 3'üncü turuna odaklanıyor.

Partiler üçüncü tura odaklandı

Cumhurbaşkanı.Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanlığı seçiminden önce Ahmet Davutoğlu’na hükümet kurma yetkisi vereceği iddialarını böyle yalanladı.

Erdoğan'ın koalisyon çalışmaları için bu hamleyi yapacağı öne sürülmüştü. Meclis Başkanlığı seçiminin beklenmemesi halinde, hükümet kurmak için gereken süre 45 günden 50 güne çıkmış olacaktı. Ancak Erdoğan bu iddiayı yalanladı.

Meclis Başkanlığı seçimi 28 Haziran’da yapılacak ve bir gece öncesine kadar adaylar başvuruda bulunabilecek. Bu süre zarfında özellikle AKP’nin koalisyon için dirsek temasında olduğu CHP ve MHP’ye Meclis Başkanlığı için hangi teklifleri sunacağı merak konusu.

Cumartesi günkü ilk ve ikinci turda hiçbir adayın 367 oy alması beklenmiyor. Bu nedenle AKP üçüncü turdaki oylamaya odaklanıyor. AKP kulislerinde CHP, MHP ve HDP’nin bu turda tek bir aday üzerinde uzlaşamayacağı görüşü hakim. Bu durumda MHP’nin AKP’nin adayını destekleyeceği hesaplanıyor.

Kemal Kılıçdaroğlu ise Meclis Başkanı’nın CHP'den bir isim olması beklentisinde. Üçüncü turda MHP ve HDP’yle “AKP’li olmayan bir ismin seçilmesi için” çıkardıkları aday üzerinde uzlaşmayı zorlayacak.

Öte yandan CHP’de en kuvvetli aday olarak Parti Sözcü Haluk Koç’un ismi geçiyor. Şafak Pavey, Engin Altay ve Akif Hamzaçebi de potansiyel adaylar arasında gösteriliyor.

ulusalkanal.com.tr