Hatay'ın tescilli lezzetleri artıyor

Dünyanın en zengin mutfakları arasında yer alan Hatay'da coğrafi işaret belgesi alan lezzetlerin sayısı artıyor. Tescil başvurusu yapılan lezzetlerle Hatay'ın gastronomi turizminin merkezi olması amaçlanıyor.

Hatay'ın tescilli lezzetleri artıyor

600'den fazla yemek ve tatlı çeşidi bulunan Hatay'da, coğrafi işaret tescili alan çok sayıda yöresel lezzet bulunuyor. Hatay'ın tescil yolculuğu, 2008 yılında künefenin coğrafi işaret belgesi almasıyla başladı. Ardından sırasıyla Antakya sürkü, küflü sürk, kağıt kebabı, tuzlu yoğurt ve carra peyniri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay'ın lezzetlerinin markalaşması için çalıştıklarını söyledi.

Kabak tatlısı ve ceviz reçelinin yanısıra, Antakya künefelik peyniri, biber salçası, nar ekşisi, Samandağ biberi ve halhalı zeytin için de tescil çalışmaları sürüyor.

Tescilli ürünlere ulaşmak isteyen lezzet düşkünleri de tarihi Uzun Çarşı ve Hatay Gastronomi Evi'ni ziyaret ediyor.

hatay gastronomi Türk Patent ve Marka Kurumu tescilli lezzet coğrafi işaret belgesi