İBB, İstanbul'da 4 milyon mezar olduğunu açıkladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul sınırları içerisinde 4 milyon mezar olduğunu açıkladı.

İBB, İstanbul'da 4 milyon mezar olduğunu açıkladı

İBB İstanbul'da 4 milyon mezar olduğunu açıkladı. Mezar taşları için de 9 milyar TL'lik mermer-granit kullanıldı.

AA muhabirinin yaptığı araştırmaya göre, taraftar mezarı, fotoğraflı mezarlar, şato tipi mezarlar ve hikayelerle dolu gösterişli mezar taşları için harcanan tutar Türkiye ekonomisi için hatırı sayılır bir yer tutuyor.

Kaliteli malzemeden yapılan bir mezara ortalama 2 bin 250 lira fiyat biçilirken İstanbul'da kayıtlı 4 milyon mezarda, yatırım bedeli 4,5 milyar lira olan 3. köprüden iki tanesini karşılayacak tutarda mermer-granit bulunuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanı Adem Avcı, 1937'den bu yana tutulan İBB kayıtlarına göre İstanbul'da 4 milyona yakın mezarlık bulunduğunu belirterek, il genelinde 555 mezarlığın İstanbulluların kabristan ihtiyacına cevap verdiğini söyledi.

TOPRAK OLDUKTAN SONRA TEKRAR DEFİN YAPILABİLİR

İslam Hukuku Profesörü Cevat Akşit ise 1967 yılında uluslararası bir sempozyumda sunduğu mezarlık ekonomisi ve çevresel etkileri konulu araştırmasına göre o dönem Türkiye'de bulunan mezarlıklarda kullanılan mermer taşların 1967 Türkiye bütçesinden fazla olduğunu hatırlattı.

Daha mütevazı mezarlıkların tercih etmesi gerektiğini anlatan Akşit, Müslümanların cenaze konusunda İslami usullerden şaşmaması gerektiğine dikkati çekti.

Prof. Dr. Akşit, 1980-1990 arasında her yıl Paris'e giderek mezarlıklar hakkında araştırma yaptığını belirterek, mezar yeri konusunda doyuma ulaşan şehirler için kanaatlerini paylaştı.

'İSLAMDA MERMER KABUL EDİLMİYOR'

İslam'da beton, mermer ve katlı kabir uygulamasının kabul edilmediğini aktaran Akşit, üzerine defin yönteminin İslami kaideler gözetildiğinde sakıncası bulunmadığını söyledi.

Kendisinin fetva verecek mevkide olmadığının altını çizen Akşit, katlı kabir uygulaması yerine, cenaze tamamen toprak olduktan sonra üzerine defin yapılabileceğini ifade etti. Akşit şöyle konuştu:

"Raf halinde kabir yapımı caiz değildir. Beton kabir yapmak İslam'da yok. Kur'an-ı Kerim'de 'Biz sizi topraktan yarattık, toprağa döndüreceğiz' ayeti var. Yani öldüğünüz zaman toprağa gömüleceksiniz demek.

İslam akıl dinidir onun için Allah'ın dediğini yapacağız. Her taraf beton kabir olursa nereden karnımızı doyuracağız, nereden yaşayacak yer bulacağız. Topraktan yaratıldık toprağa döneceğiz. Toprağa gömülünce de her ülkede insanın çürüme süresi farklı. Suudi Arabistan'da 2 senede hiçbir şey kalmıyor gömdükten sonra, Türkiye'de 5 yılda çürüyor. İnsan çürüdükten sonra aynı yere bir daha defin yapılabilir. Bir Müslümanın gömüldüğü yere bir Müslüman daha gömülebilir." AA