Rusya'nın Suriye hamleleri ABD'ye geri adım attırdı

Suriye yönetiminin bugüne kadar devrilmemesindeki en büyük faktör Rusya. Moskova yönetimi Suriye devletine yönlik desteklerini hızlandırdı. Silah ve teçhizat desteğini arttıran Rusya, Suriye hükümetinin talep etmesi durumunda asker gönderebileceğini açıkladı. ABD, peş peşe açıklamalarla kaygısını dile getirse de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Esad ile müzakereye hazırız" mesajı vermek zorunda kaldı.

Rusya'nın Suriye hamleleri ABD'ye geri adım attırdı

Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında Ortadoğu'yu şekillendirmek isteyen Amerika, Suriye'de çamura saplandı. Hem Suriye ordusunun direnci hem de Rusya ve İran'ın desteğiyle ABD güdümlü terör örgütlerinin başarız olmasını sağladı.

Rusya, Suriye krizinin bitmesi için son dönemde hem askeri hem de diplomatik adımlarını hızlandırdı. Bizzat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Suriye'ye ciddi anlamda ekipman ve askeri eğitim desteği sağladıklarını, Suriye ile daha önce imzalanan anlaşmaların da yerine getirildiğini" söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova Suriye ile yapılan silah anlaşması gereği silah uzmanlarının da Suriye gittiğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Sözcüsü Dmitry Peskov, Suriye yönetiminin talep etmesi durumunda, bölgeye IŞİD'e karşı mücadele için asker gönderme konusunu ele alacaklarını söyledi.

Suriye krizinde Rusya dengeleri değiştirecek bir hamle daha yaptı. Moskova yönetimi, Türkiye dahil bölge ülkelerine "koalisyon" önerisi yaptı. Bu kapsamda terör gruplarına yönelik doğrudan askeri güç planı da masaya kondu.

Suriye'deki planları istediği gibi işlemeyen Amerika, bu kez bölgeye giden yardımları engellemek için çevre ülkelerin hava sahasını Rus uçaklarına kapatmasını istedi. Ancak Rusya bu hamleyi İran-Irak hava sahasını kullanarak boşa düşürdü. Ayrıca Putin'in talimatıyla Belarus'ta askeri hava üssü kurulması için düğmeye basıldı. Son olarak da Rusya'nın Lazkiye'ye 28 adet savaş uçağı gönderdiği basında yer aldı.

Şam ve Moskova'nın duruşu sonrası Amerika de geri adım attı. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, "Rusya, Esad'ı masaya getirirse müzakereye hazırız" dedi.

ulusalkanal.com.tr