Kumpaslar olmasaydı orduyu yöneteceklerdi

TSK’da Cemaat’in en etkin olduğu ve Atatürkçü subaylara yönelik en önemli tasfiye 2012 YAŞ’ında oldu. Balyoz ve Ergenekon’dan tutuklu 40 general ve amiral emekli edildi. Pekin emekli edilmeseydi KKK olacaktı

Kumpaslar olmasaydı orduyu yöneteceklerdi

TSK’da Cemaat’in en etkin olduğu ve Atatürkçü subaylara yönelik en önemli tasfiye 2012 YAŞ’ında oldu. Balyoz ve Ergenekon’dan tutuklu 40 general ve amiral emekli edildi. Pekin emekli edilmeseydi KKK olacaktı

Yüksek Askeri Şûra’nın (YAŞ) 2012 yılı toplantısında Balyoz ve Ergenekon gibi davalarda tutuklu yargılanan 40 general ve amiral emekli edildi. TSK’da Cemaat’in en etkin olduğu ve Atatürkçü subaylara yönelik en önemli tasfiye 2012 YAŞ’ında oldu.

YAŞ 2012’de emekli edilen general ve amiraller şunlardı:

KARA KUVVETLERİ KOMUTANI OLACAKTI

Korgeneraller: İsmail Hakkı Pekin, Nejat Bek, Korkut Özarslan, Mehmet Eröz, Tevfik Özkılıç, Yurdaer Olcan (Karacı); Korcan Pulatsü, Ziya Güler (Havacı).

Koramiraller: Mehmet Otuzbiroğlu, Kadir Sağdıç.

Tümgeneraller: Ahmet Yavuz, Gürbüz Kaya, Salim Erkal Bektaş, Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı, Berkay Turgut, Bekir Memiş, Fehmi Canan (Karacı), Beyazıt Karataş, Güngör Kurubaş (Havacı).

Tümamiraller: Mücahit Şişlioğlu, Cem Gürdeniz, Fikret Güneş.

Tuğgeneraller: M. Ali Yıldırım, Kasım Erdem, Lokman Ekinci, Gökhan Gökay (Karacı); Mustafa İlhan (Havacı); Ali Aydın, Bulut Ömer Mimiroğlu (Jandarma).

Tuğamiraller: Abdullah Gavremoğlu, Ahmet Türkmen, İsmail Taylan, Nadir Hakan Eraydın, Serdar Okan Kırçiçek, Cem Aziz Çakmak, Levent Erkek, Mehmet Fatih Ilgar, Turgay Erdağ.

İsmail Hakkı Pekin 30 Ağustos 2006’da korgeneralliğe terfi etti. 2006-2007 yılları arasında 8. Kolordu Komutanlığı görevini yaptı. Ağustos 2007’de Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı görevine atandı. Kıbrıs Bronz Liyakat Madalyası sahibi. Orgeneralliğe birinci sıradan terfi edecek komutandı. İkinci sırada şimdi Kara Kuvvetleri Komutanı olan Hulusi Akar bulunuyordu. Pekin YAŞ kararıyla emekliye sevk edilmeseydi şimdi Kara Kuvvetleri Komutanı olacaktı.

Orgeneral Bilgin Balanlı’nın 2011 yılında Hava Kuvvetleri Komutanı olmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Balanlı, tutuklanarak cezaevine gönderildi ve böylece önü kesildi. 2013’te emekli edilerek tasfiye edildi.

CEZAEVİNE GİRİNCE

Orgeneral Balanlı’nın tutuklanmasının ardından 2011 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilme olasılığı bulunan iki korgeneralden biri Korgeneral Korcan Pulatsü’ydü. O da emekli edildi.

Korgeneral Rıdvan Ulugüler’in ise TSK teamülleri doğrultusunda 2013’te orgeneralliğe, 2015 yılında ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na yükselmesi bekleniyordu. Tasfiye edildi.

Korgeneral Ziya Güler’in de 2013 yılında ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na gelmesi bekleniyordu.

DENİZ’DE BÜYÜK KIRIM

Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu’nun oramiral olmasına ve 2013 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Ergenekon davasında tutuklu yargılanan Otuzbiroğlu ile birlikte Deniz Kuvvetleri’nin geleceğine de müdahale edilmiş oldu.

Koramiral Kadir Sağdıç’ın ise 2013’te oramiralliğe, 2015 yılında ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na terfi edilmesi ve Otuzbiroğlu’ndan kuvvet komutanlığını devralması bekleniyordu.

Koramiral Can Erenoğlu’nun da TSK teamülleri doğrultusunda 2015’te kuvvet komutanlığına gelme olasılığı yüksekti. Hepsi tasfiye edildi.

2012 YAŞ toplantısında TSK’nın teamülleri altüst edildi. Terfilerde, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdulah Gül’ün istedikleri oldu.

Beklenmeyen kişiler bir üst rütbeye yükselirken, gene beklenmeyen kişilerin kuvvet komutanı, hatta genelkurmay başkanı olmalarının önü açıldı.

Milliyet’in deneyimli muhabiri Meriç Tafolar’ın 22 Haziran 2014 tarihli “Tutuklanmasalardı kuvvet komutanı olabileceklerdi” başlıklı haberi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde, YAŞ kararlarıyla gerçekleştirilen büyük tasfiyeyi çarpıcı bir biçimde açıklıyor.

Biliyoruz, bu subaylara yönelik tertipleri kotaran Cemaat . İyi ama, bu komutanları emekli eden YAŞ kararlarına imza atanlar da aynı derecede suçlu değil mi?

Buruk YAŞ!

YAŞ toplantısında Balyoz’dan tahliye olan 12 askerin durumu görüşülecek. TSK kulislerinde, değişen ortam ve yeniden yargılama yapılacağı için subayların görev sürelerinin 1 yıl uzatılması olasılığı konuşuluyor

Yüksek Askeri Şûra’nın (YAŞ) 4- 6 Ağustos günlerinde yapılacak toplantısında, Balyoz davası kapsamında bir süre önce tahliye olan 12 general/amiralin dosyaları görüşülecek. Aslında bu sayı 13’tü. Ancak Tümamiral Erdem Caner Bener, tahliyesinden hemen sonra emekliliğini istemişti.

Yasa gereği 12 general/amiralin terfileri mümkün görülmüyor. TSK teamüllerine göre yargılanması devam eden askerlerin dosyasının bir sonraki şûra toplantısına bırakılması gerekiyor. Ancak bu gelenek 2012 Şûra toplantısında bozuldu. Cemaat’in en etkin olduğu 2012 Şûrası’nda, Ergenekon ve Balyoz davalarında tutuklu yargılanan çok sayıda general/amiral emekli edilmişti.

TSK kulislerinde, değişen siyasal ortam ve tahliye oldukları ve yargılama yeniden yapılacağı için tahliye edilen subayların görev sürelerinin bir yıl uzatılması olasılığının kuvvet kazandığı ifade ediliyor.

Öte yandan Ergenekon davasının tek muvazzaf sanığı eski Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu da emekliliğini istedi.

Balyoz davasından tahliye edilen general/amiraller şunlar:

Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tu-ğamiral Abdullah Gavremoğlu, Koramiral Deniz Cora, Korgeneral Turgut Atman; Tümamiraller E. Caner Bener ve A. Sinan Ertuğrul; Tümgeneraller Bülent Kocababuç, Ayhan Gümüş; Tuğamiraller A. Sadi Ünsal, F. Can Yıldırım ve Şafak Yürekli; Tuğgeneraller Mehmet Eldem ve Kubilay Baloğlu.

CUMHURİYET TARİHİNDE İLK

2010’da YAŞ’ta terfi eden, ancak hükümet tarafından kararnameleri imzalanmayan Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu’nun durumları bu YAŞ’ta açıklığa kavuşacak. 2010 yılında bu üç generalin terfileri, hükümet tarafından imzalanmamış ve Cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak açığa alınmışlardı.

Balyoz davasından tahliye olan ancak İstanbul “Casusluk davası”nda bir yılın üzerinde ceza alan Tuğamiral Şafak Yürekli’nin emekliye sevk edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Kara Kuvvetleri’nde boşalacak 2 orgeneral kadrosu için 10 aday yarışacak.

2 ORGENERAL KADROSU

Boşalacak olan 1. ve 2. Ordu Komutanlıkları ve Harp Akademileri Komutanlığı’na yeni atamalar yapılması bekleniyor.

Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay’ın 1. Ordu Komutanlığı’na, 2. Ordu Komutanı Galip Mendi’nin Ege Ordu veya EDOK Komutanlığı’na, yeni terfi edecek orgenerallerden birinin de 2. Ordu Komutanlığı’na atanması bekleniyor.

HAVA’DA DURUM

Hava Kuvvetleri’nde bir orgeneral kadrosu boşalacak. Bu kadro için 4 korgeneral aday bulunuyor. 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’nın (Diyarbakır) lağvedileceği ve Eskişehir’deki 1. Hava Kuvvet Komutanlığı’nın Hava Muharip Kuvvetler Komutanlığı’na dönüşeceği ve kadrosu da orgeneral olduğu için, bu yıl Hava Kuvvetleri’nden orgeneralliğe terfi edecek olan korgeneral bu göreve atanacaktır.

Bu konuda en kuvvetli aday ise halen Eskişehirde 1. Hava Kuvvet Komutanlığı görevini yürüten Korgeneral Abidin Ünal.Ergenekon, Balyoz, Askeri casusluk vb. gibi tertiplerde en ağır darbeyi alan Deniz Kuvvetleri’nde ise iki oramiral kadrosu bulunmasına karşın, çok sayıdaki tutuklama nedeniyle, halen 1 oramiral görev yapıyor.

DENİZ’DE DURUM

Deniz Kuvvetleri’nde bu yıl oramiralliğe terfi edecek kora-

miral bulunmuyor. İkinci oramiral kadrosunun görevi olan Donanma Komutanlığı’nı Koramiral Veysel Kösele yürütüyor. Kösele’nin dosyası, yeni düzenleme ile 2015 yerine bu yıl YAŞ gündemine gelecek. Kösele, İzmir “Askeri casusluk” davasında 3 gün tutuklu kalmıştı.

TSK F TİPİ’NDEN ARINDIRILACAK

Aydınlık, Genelkurmay Başkanlığı ile Başbakanlık arasında asker içindeki F tipi örgütlenmeye yönelik yürütülen temaslarının ayrıntılarına ulaşmıştı. 8 Temmuz 20014 Salı günü “2 bin Cemaatçi Özel’in masası’nda başlığıyla manşetten duyurduğu haberde bu yıl toplanacak olan Yüksek Askeri Şûra Toplantısı’nda önemli adımlar atılacağını F tipi askerlerin Türk Silahlı Kuvvetleri’nden temizleneceğini yazmıştı. Aydınlık MİT, F tipiyle ilişkisini saptadığı ve çoğunluğunu assubayların oluşturduğu 2 bin ismi Genelkurmay’a liste halinde gönderdiğini bildirmişti.

İLK KEZ UYGULANACAK

YAŞ 2014’te, rütbede bekleme süresini tamamlamaya bir yıl kalanlar da değerlendirmeye alınacak. Eski düzenlemede rütbede bekleme süresini (4 yıl) dolduran komutanların dosyası YAŞ gündemine geliyordu. Resmî Gazete’de 11 Şubat’ta yayımlanan değişiklikle yasaya, “Rütbe bekleme süresini tamamlamaya bir yıl kalanlar da YAŞ değerlendirmesine alınırlar. Bunlardan terfi ettirilenler ile kadrosuzluktan emekli edilenler rütbe bekleme sürelerini tamamlamış sayılır” fıkrası eklendi. Bu düzenleme ile rütbesinde üçüncü yılını dolduran askerlerin dosyaları da YAŞ’ta görüşülecek. Bu nedenle bu yıl terfi, atama ve emeklilik bekleyen kurmay albay, general ve amiral sayısı 500’e yaklaşacak. Bu sayı içinde 189 general/amiralin dosyaları masaya yatırılacak.

Aynı yasada yapılan bir başka değişiklik ile kuvvet komutanlarının görev sürelerinin yaş hadleri dolana dek uzatılabileceği, hüküm altına alındı. Bu düzenleme, AKP iktidarının “memnun kaldığı” komutanların terfi ve emeklilik kararları üzerinde daha etkili olmalarını sağlayacak.

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük’ün 4 yıllık rütbe bekleme süresini tamamladığı için emekliye ayrılması bekleniyordu. İşte yeni düzenleme, Yörük’ün görev süresini bir yıl daha uzatma olanağını tanıyor.

ŞÛRA’DA ARTIK İHRAÇ YOK

Yeni çıkarılan yönetmelikle ihraç kararlarında YAŞ devre dışı bırakıldı. İhraç cezası ile ilgili karar vermek üzere Genelkurmay Başkanlığı ile kuvvet komutanlıkları, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda birer yüksek disiplin kurulu oluşturuldu.

Hikmet Çicek/ Aydınlık