Hafter milisleri Trablus'ta roket saldırısı düzenledi

Halife Hafter, ateşkes için iki gün ek süre istedi ancak sahada çatışmalar yeniden başladı. Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ateşkesin sona erdiğini duyurdu. Hemen ardından da Hafter'e bağlı güçler Trablus'un güneyine saldırı düzenledi. Diplomasi trafiği ise devam ediyor. İtalyan Başbakanı Conte, Libya meselesini görüşmek üzere Mısır'a gitti.

Hafter milisleri Trablus'ta roket saldırısı düzenledi

Libya'da 12 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkes bozuldu.

ES//

Anlaşma metnini imzalamayan Hafter, ateşkes için iki gün süre istemişti. Ancak sahada çatışmalar yeniden başladı.

Libya'daki Hafter yanlısı Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, "ateşkesin sona erdiğini” duyurdu.

Savaşın devam edeceğini söyleyen Salih, "Türkiye'nin müdahalesi Trablus'un geri alınması savaşında sonuç elde etmemizi geciktirdi." ifadelerini kullandı.

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı ise Halid el-Mişri, Libya'da ateşkese Birleşik Arap Emirlikleri'nin engel olduğunu açıkladı.

Hafter'e bağlı birlikler, Trablus'un güneyindeki Salahaddin ve Er-Ramle bölgelerine roket saldırısı düzenledi.

Bölgedeki son durumla ilgili açıklama Ulusal Mutabakat Hükümeti Sözcüsü Muhammed Kununu'dan geldi.

Kununu, Hafter yanlısı paralı askerlerin bölgede konuşlandığını ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait İHA'nın da Trablus semalarında uçuş yaptığınu bildirdi. Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin gerekirse Hafter güçlerine cevap verebilecek güçte olduğunu belirtti.

Öte yandan Libya konulu diplomasi trafiği de sürüyor.

İtalya Başbakanı Guiseppe Conte'nin Türkiye'den sonraki durağı Mısır oldu. İtalya Başbakanı, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Libya meselesini ele aldı.

Kahire'deki İttihadiyye Sarayı'nda yapılan görüşmede "Libya'nın kurumlarının ve toprak bütünlüğünün korunmasına destek vererek, ülkede kapsamlı siyasi bir çözüme ulaşılması" konusunda görüş birliğine varıldı.

Avrupa Birliği de Libya ile ilgili bir açıklama yaptı. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borell yaptığı açıklamada Rusya ve Türkiye'nin şu an Libya konusunda çok güçlü bir rol oynadığını bildirdi.

Borell, Libya konusunda Berlin Sürecine destek verdiklerini de söyledi.

ulusal.com.tr

libya